MMM - 2013. - 4. évf. 8. szám

Szerkesztői köszöntő

Közeledik karácsony. Még van időnk végiggondolni, milyen fenyőfát is vegyünk, amihez segítséget szeretnénk nyújtani Fenyők vagy műfenyők cikkünkkel. Az ünnepi asztal szépséget emeli a jól megválasztott szalvéta is. Szalvéta című írásunkban sok érdekességeket olvashatnak használatának történetéről és gyártásról.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 8. szám

Építő elmék

Első ránézésre semmi különös nincs az ács munkájában: tetőket és más fa szerkezeteket készít. Amikor Magazinunk kicsit jobban utánajárt, kiderült, ennél jóval több van mögötte.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 8. szám

Az egészséges tisztítószer

A természetes anyagok felhasználásával készített házi szappanok számos problémára nyújtanak hathatós megoldást, kímélik a környezetet, nem terhelik agyon az emberi szervezetet mesterségesen előállított műanyagokkal, sőt a szappanfőzés igazi sikerélményt is okoz készítőjének.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 8. szám

A maszk és ami mögötte van

A fodrásznál elkészített frizura, a kozmetikusnál széppé varázsolt arc és a filmekben használatos smink, maszk között óriási a különbség. A filmes műfaj egyik legfontosabb szakmájáról Temesváry Károlyt, a Magyarországon és Hollywoodban is elismert maszkmestert kérdeztük.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 8. szám

Élő szobrok zöld növényből

A bonsai szó eredetileg a „fa tálban” japán szóösszetételből alakult ki. Egy összefoglaló név, elvileg bármilyen, tálba ültetett növényből formálható bonsai. A bonsaifa nevelése egyfelől művészet, amely sokévi elmélyülést és gyakorlatot igényel. Ugyanakkor, ha nem is művészi szinten, de bárki megtanulhatja, és élvezheti az eredményét.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 8. szám

Terítéken a papír

Az asztal, mint az étkezés helye, gyökeresen változtatta meg kultúránkat, amely magával hozta a tányért, az evőeszközöket, és természetesen a szalvétát is. Ma már a világ legtermészetesebb dolga az, hogy ebédkor terített asztal mellé ül a család, amely ünnepekkor még díszesebb, még jobban kihangsúlyozza az összetartozás erejét.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 8. szám

Jászol és csillagfény

A katolikus felekezetű kis somogyi település, Vörs templomában 1948 óta építenek betlehemet. A több évtizede ápolt hagyomány és az itt élő hívek lelkes munkája zarándokhellyé nemesítette a település templomát, ahova tízezrek látogatnak el az ünnepek alatt a határon túlról is.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 8. szám

A méhek aranya

Az ember már az ókor előtt is ismerte és fogyasztotta a mézet. Ezt bizonyítja egy 16 000 éves spanyolországi sziklarajz, amely egy lépesmézet gyűjtögető embert ábrázol. Az Ószövetség is ír a méhek tartásáról, és a méz szüreteléséről. Ahhoz, hogy ez a csodálatos, értékes táplálék napjainkban is az asztalokra kerüljön, gondos és elkötelezett munkára, sok odafigyelésre, a természet és a méhek szeretetére van szükség.

teljes cikk

Az ember - 2013. - 4. évf. 8. szám

A mindenes vezető

Bank Tamás azon kevés színművészek egyike, aki a játékot egy időre félretéve most magánszínházat vezet Budapesten. Nem csak a színpadon folyó munkát koordinálja olykor- olykor, de a Játékszín anyagi forrásainak előteremtésében is szerepet vállal. Tizenhat éves kora óta tudja, mit akar, bár szülei más hivatás irányába próbálták terelgetni. Harminc év távlatából viszont kiderült ő választott jól.

teljes cikk

Aktuális - 2013. - 4. évf. 8. szám

Ó, szép fenyő...

Egyre közeledik a legszentebb és legbensőségesebb ünnepünk. Eljön a kicsik és nagyok által egyaránt várva várt nap. Mint minden ünnepünknek, ennek is megvannak a maga jelképei.

teljes cikk

Barangoló - 2013. - 4. évf. 8. szám

A Születés templomától a Magyar Mikulásig

Karácsonyhoz közeledvén lélekben kicsit a Szentföldön is vagyunk. A júdeai Betlehem apró falu volt Krisztus születésének idején, mára azonban a világ egyik legjelentősebb zarándokhelye, a négy nagy világvallás megszentelt helyszíne.

teljes cikk

Városi legenda - 2013. - 4. évf. 8. szám

A patina súlya alatti művészvilág

Hegedűs D. Géza fogalmazta meg találóan a legendás Fészek Klub mai állapotát. A Kertész utca és a Dob utca sarkán ott van az a ház, szürkén, szerényen, öregesen, mintha a nyolcvanas évek végén leengedték volna a rolót, és nem is húzták volna fel azóta sem.

teljes cikk

Egészség - 2013. - 4. évf. 8. szám

Jó cipőben jobban jár!

Járás közben a láb viseli az emberi test egész súlyát. A legkisebb sérülés, vagy rendellenesség súlyos állapotot okozhat. A lábpanaszok nyolcvan százalékának hátterében ma már egyértelműen kimutatható, hogy a kényelmetlen cipő, a láb formájához rosszul alkalmazkodó lábbeli áll.

teljes cikk

Gasztronómia - 2013. - 4. évf. 8. szám

Méz, az istenek eledele

Mindenki tudja, hogy a méznek mennyi kiváló hatása van, használhatjuk akár belsőleg akár külsőleg, az eredmény magáért beszél. Legesleginkább azonban – sokak örömére – ezek a hatások a szánkban bontakoznak ki igazán. Íme néhány mézes különlegesség, amelyek feldobhatják az étkezéseinket, napunkat és még jótékonyan is hatnak testünkre-lelkünkre.

teljes cikk

Sport - 2013. - 4. évf. 8. szám

Minden testrészt megmozgat!

A falmászás fiatal sport, az ország szinte minden részében végezhető tevékenység, olyan embereknek ajánlható, akik szeretik feszegetni a határaikat.

teljes cikk

Autók - 2013. - 4. évf. 8. szám

Uraknak, uraktól

Ha a Rolls-Royce két alapítójának személyiségét nézzük, akkor nem véletlen a márka színvonala és megjelenése. Jövőre lesz 110 éves a leghíresebb angol autómárka, amit egy angol nemes és egy zseniális mérnök együttműködésének köszönhetünk.

teljes cikk

Ez + Az - 2013. - 4. évf. 8. szám

Mindenki ült már Ikarus buszon

Mint névadója, a görög mitológiabeli Ikarosz, a mi Ikarusunk is szárnyalt, majd szárnyai megolvadtak és a mélybe zuhant. A cikkünk a magyar ipar egyik legnépszerűbb, világsikerre is szert tett márkájának történetét mutatja be.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 8. szám

Torz esti mesék

A Grimm testvérek a meseírás nagyjainak, úttörőinek számítanak. Műveik olvasása után generációk szenderültek esténként álmomba, nyugodtak meg egy-egy zaklatott pillanat után. Wilhelm és Jacob Grimm nevéhez olyan mesék fűződnek, mint A békakirály, Hamupipőke, Hófehérke, Piroska és a farkas, és még számtalan ismert és kevésbé ismert gyerekmese.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 8. szám

Szaporodás közben érte őket a halál

Tudósok nagyjából 165 millió éves rovarokat találtak Kína északi részén. A két rovar, melyek a kabóca-szerűek családjába tartoznak, éppen párosodásba kezdett, mikor egy vulkánkitörés megölte mindkettőjüket.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 8. szám

Mikor kávézzunk?

Egy idegkutató megtalálta, mikor a legérdemesebb kávészünetet tartani. Véleménye szerint ugyanúgy működik a dolog az emberi szervezetnél, mintha fájdalomcsillapítóról lenne szó.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 8. szám

A szavak szent grálja

Néhány holland tudós talán megtalálta a szót, amit a teremtés óta keresünk szüntelenül. Azt a szót, mely mindenhol, mindenkinek ugyanazt jelenti. Ez a szó a „he”. Sokak szerint nem is szó, csak mordulás, de abban mindenki egyetért, hogy mindenhol a bizonytalanságot, összezavarodást, értetlenséget jelenti.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 8. szám

Új pörölyfejű cápafaj

A rettegett állatfaj újabb képviselőjét a Dél-Carolinai Egyetem kutatói azonosították. A sekély tengerekben élő állat megjelenésében azonos az eddig ismert alfajokkal, azonban az alaposabb vizsgálatok kimutatták, hogy csigolyákból az új felfedezettnek tízzel több jutott.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 8. szám

Venezuelai lány lett a világ szépe

A Moszkvában rendezett Miss Universe döntőben a tavalyi, amerikai győztes adta át a koronát a 25 éves hölgynek. A latin-amerikai ország most hetedik alkalommal nyerte el a megtisztelő címet.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 8. szám

Hőlégballon parádé Erdélyben

Néhány évvel ezelőtt hagyományteremtő szándékkal indult útjára az erdélyi Vármező településen a Hőlégballon Parádé. Az Erdély szerte páratlan rendezvény ötlete jónak bizonyult.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 8. szám

Szingapúr Hollywood helyére léphet

Hosszú évtizedek óta Hollywood a filmpiac központja, mondhatni szíve. A folyamatosan megújuló világpiac azonban új követelményeket, versenyt állít. Jóllehet, Szingapúr fényévekre van a Los Angeles-i tömegfilm-gyártástól, azonban a fővárosban most mégis készülődik valami.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 8. szám

Esküvő világrekord

Guiness-rekorder lett az a Srí Lanka-i esküvő, amelyen 126 nyoszolyólány, 25 vőfély és 23 koszorúslány emelte a szertartás fényét.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 8. szám

Tükrökkel viszik a napfényt egy norvég kisvárosba

Október utolsó napján adták át azt a szerkezetet, amelyet pont száz évvel ezelőtt álmodott meg egy norvég mérnök.

teljes cikk

 

hirdetés