MMM - 2013. - 4. évf. 7. szám

Szerkesztői köszöntő

Már jócskán benne járunk az őszben. Jönnek a hűvösebb napok. Beindul a fűtésszezon. A Szmogkémény című cikkünkben olvashatnak arról a magyar találmányról, amely – felhasználva a természeti folyamatokat – magasabb légrétegekbe juttatja a szennyezett levegőt.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 7. szám

Kémények háborúja

A motorizált világ, a folyamatosan növekvő energiaszükséglet, a gyáróriások folyamatosan szennyezik a Föld légkörét. Mára kialakultak olyan nagyvárosok, melyekben a szmog szinte folyamatosan eltakarja a Napot, a lakók pedig nem jutnak friss levegőhöz.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 7. szám

A remény rabjai

Az aranymosás meglehetősen régi szakma a Kárpát-medencében. A mai gazdasági környezetben újult erőre kapott a tevékenység, amivel egyetlen probléma van csak, hogy az esetek legnagyobb részében gazdaságtalan.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 7. szám

Játék, szenvedély

Gyakran előfordul, hogy külföldi nagyvállalat Magyarországon gyártott termékét itthon nem tartjuk elég nagy becsben. A LEGO nyíregyházi üzemében állítják elő a világ DUPLO termelésének a 98 százalékát. Ezért ha valaki, a világ bármelyik részén, észreveszi a polcon ezt a játékot, szinte biztos, hogy hazai terméket lát.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 7. szám

Vászonba varrott kézjegyek

A gobelinek között nincs két teljesen egyforma darab. Valamennyi mű egy-egy mestermunka. Díszíthetünk vele fotelt, táskát, kispárnát. Vannak egészen nagy, akár szőnyegméretűek, és érme nagyságúak is. A gobelinművészet lényege a szakmai tudás, a szépérzék és a lelki nyugalom. E hármas összetevő fontosságát még dédanyáink örökítették a jelenkorra.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 7. szám

Alkoholos ital rejtett értékekkel

A gyümölcsből készült borok előtt fényes jövő áll. Jónás Szabolcs célja is az, aki a családi hagyományokat viszi tovább, hogy boraival a legjobbak között legyen az országban.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 7. szám

Marcipánkeringő

Nincs lakodalom esküvői torta nélkül. Lehet klasszikusan kerek, emeletes, négyszögletes, formatervezett, az esküvői tortához szinte minden házasulandó pár ragaszkodik. A hagyományok szerint a torta csak az éjszaka közepén kerül a násznép elé, ám addig ugyanolyan szépnek, tetszetősnek kell lennie, mint mikor elkészül. Ezért speciális hűtést és díszítési eljárást igényel.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 7. szám

Lábbeli egyéniségre szabva

A szabadság és az erő jelképeként aposztrofált western csizma készítésének Magyarországon nincs igazán hagyománya. Összesen 2–3 mester foglalkozik manuális gyártásával, ők a folyamat valamennyi fázisát jól ismerik, s különleges módon ötvözik az Egyesült Államokból jött divatot és technológiát az apáiktól, nagyapáiktól örökölt cipészmesterséggel.

teljes cikk

Az ember - 2013. - 4. évf. 7. szám

Hit nélkül sem alkotni sem élni nem lehet

„Abban a világban, amelyben születtem, imádságos harangozással kezdődött a nap, és avval is ért véget. A családok gazdagságát nyolc-tíz-tizenkét gyermek jelentette.” Petrás Mária keramikus iparművész, népdalénekes ezekkel a gondolatokkal kezdi hitvallását. E két mondat árulkodik arról, hogy a művésznő számára mi is a legfontosabb, mi az, ami meghatározza munkáját és életét.

teljes cikk

Aktuális - 2013. - 4. évf. 7. szám

Változások diákoknak és szülőknek

Elkezdődött az első teljes tanév az iskolák államosítása, központosítása óta. Az új közoktatási törvény számtalan dolgot átírt, felülírt. Alapjában véve egy szigorúbb, kötöttebb iskolarendszert vezetett be mind a pedagógusok, mind a diákok és szüleik számára. Cikkünkben a két felet érintő jogszabály által előírt változásokat mutatjuk be.

teljes cikk

Barangoló - 2013. - 4. évf. 7. szám

Hidegen fújtak a szelek...

Győrt elhagyván Bécs felé autózva, a pálya két oldalát immár nem magasfigyelők szegélyezik, nyoma sincs elektromos jelzőrendszernek, szögesdrótkerítésnek. Helyette csendben forognak a szélkerekek; égi lapátjaik szorgosan fogják igába a szél erejét.

teljes cikk

Városi legenda - 2013. - 4. évf. 7. szám

A színésznő szerelmi élete és tragédiája

Bajor Gizi halálának körülményeiről valóságos kis könyvtár kerekedett, ami minden bizonnyal tovább növekszik még a következő években, évtizedekben is. Az elmúlt évszázad egyik titokzatos gyilkosságáról, vagy öngyilkosságról van szó? Egyik sem kizárt.

teljes cikk

Egészség - 2013. - 4. évf. 7. szám

A bőr ellensége

A vörös, vagy viaszfehér, viszkető, hámló tetejű, a bőrön pikkelyszerű foltokban jelentkező, s súlyos szövődményekkel járó psoriasis ma a lakosság mintegy 3 százalékát érinti hazánkban. Sajnos a kór az orvostudomány mai ismeretei szerint nem gyógyítható, a tünetek azonban aránylag jól kezelhetőek.

teljes cikk

Gasztronómia - 2013. - 4. évf. 7. szám

Méz a lelke mindennek

A méz jótékony hatása nem kérdéses. A meghűléses időszakokban mindenkinek ajánlható teába, vagy önmagában elfogyasztva, hiszen néhány kanál méz a legmakacsabb torokfájáson is segít. Gazdag vitaminforrás és kitűnő ételízesítő. Főételekhez, elsősorban húsok mellé ajánljuk, a kicsit pikánsabb, kesernyésebb ízeket nagyon különleges módon emeli ki.

teljes cikk

Sport - 2013. - 4. évf. 7. szám

Csapatban verhetetlenek vagyunk!

A gombfociról sajnos nagyon kevesen tudják, hogy magyar „találmány”, hungarikummá nyilvánítása folyamatban van. Olcsón elkezdhető, a valódi futballhoz hasonló izgalmakat nyújtó időtöltés a gombfoci és annak sportváltozata, a szektorlabda.

teljes cikk

Autók - 2013. - 4. évf. 7. szám

A hatvanéves mindenes

A Mercedes Unimognak alig van konkurenciája, ennek ellenére minden szerepkörben jól teljesít. Megállja a helyét a sivatagi ralikon, kedvelik a seregben, az útfenntartók, kommunális vállalatok pedig nem is tudnának létezni nélküle.

teljes cikk

Ez + Az - 2013. - 4. évf. 7. szám

„Egy szál gyufa is elveszti fejét”

„Egy szál gyufa is elveszti fejét, a példából ő sem tanul...” – szólt több mint száz évvel az Irinyi János féle gyufa feltalálása után az ismert Koós sláger. Cikkünkben leírjuk, hogyan jutott el az emberiség az 500-as évek Kínájában használt gyufától napjaink biztonsági gyufájáig.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 7. szám

Kijutott a Naprendszerből a Voyager–1

Elhagyta a Naprendszert a Voyager program első űrszondája, a Voyager–1, és ezzel kijutott az első ember alkotta objektum a csillagközi térbe.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 7. szám

Bélférge volt III. Richárdnak

Bő egy éve már, hogy előkerültek a híres 15. századi angol uralkodó, III. Richárd maradványai, de a szenzációs lelet még mindig tartogat meglepetéseket: a legújabb vizsgálatok például azt mutatták ki, hogy a Shakespeare-t is megihlető királynak bélférge volt.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 7. szám

Nem fér ki a neve a jogosítványára

Furcsa probléma miatt szállt szembe a hatóságokkal egy hawaii nő: az állam képtelen olyan jogosítványt kiállítani a számára, amelyen a teljes neve olvasható.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 7. szám

Mindannyian marslakók vagyunk

Sokan mondták már, hogy a földi élet a Földön kívülről származik. Így önmagában az még nem volna hír, hogy a táboruk egy újabb fővel gyarapodott – mivel azonban ezúttal az élet eredetének egyik legismertebb kutatója, Dr. Steven Benner vegyész állította ezt, a bejelentés rögtön körbejárta a világsajtót.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 7. szám

Lövöldözésbe torkollott a filozófiai vita

Pisztolylövéssel záruló viták sajnos előfordulnak, és bár a műfajnak korunk nem feltétlenül kedvez, filozófiai disputákra is kerül még sor néha – a két halmaz metszete azonban valószínűleg elég keskeny.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 7. szám

Lejárt élelmiszert szolgál fel az új étteremlánc

Lejárt szavatosságú alapanyagokból főző éttermeket nyit egy sikeres vállalkozó az Egyesült Államokban. Doug Rauch a Daily Table nevű étkezdék menüjét olyan hozzávalókból fogja elkészíttetni, amelyeket az áruházak már kidobnának, mert papíron lejárt a szavatosságuk, vagy csúnya a külsejük, valójában azonban semmi bajuk.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 7. szám

Kígyó kúszott fel a repülőgépre

Noha a Kígyók a fedélzeten című film forgatókönyve minden idők egyik legőrültebb ötletéből született, a földtől teljesen elrugaszkodottnak mégsem lehet nevezni, hiszen „kicsiben” most a valóságban is megtörtént ugyanaz, ami a filmvásznon: mérges kígyót találtak a Qantas légitársaság Sydneyből Tokióba tartó gépén.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 7. szám

Han Solo nyomára bukkantak a Merkúron

Mulatságos fotót készített a NASA Discovery programjának hetedik űrszondája, a Messenger a Merkúr felszínéről: a Caloris-medencét mutató kép egyik részén a bolygó felszíne kísértetiesen hasonlít a karbonitba fagyasztott Han Solóra a Csillagok háborújából.

teljes cikk

 

hirdetés