MMM - 2013. - 4. évf. 6. szám

Szerkesztői köszöntő

Még élvezzük a Nap éltető sugarait, még itt a vénasszonyok nyara, és ezek mind arra sarkallnak bennünket, hogy minél több időt töltsünk a szabadban. Itt-ott már az ősz színei is egyre erőteljesebbek, de ez a kavalkád nem az elmúlást, sokkal inkább a változatosságot hordozza magában.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 6. szám

Túl az ötmilliárdomodikon!

Nyeste-Kállay Dániel, a Pöttyös Rudi gyártója, a Friesland Campina Zrt. marketing igazgatója számtalan érdekességet mesélt el az MMM Magazinnak, erről a töretlen népszerűségnek örvendő finomságunkról, a Túró Rudiról. Megtudhatjuk azt is, hogyan készül ez a finomság, és azt is, mennyire népszerű még mind a mai napig.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 6. szám

A szép munka csak akarat kérdése

Hochstein Tamás műhelyéből világszerte mindenfelé viszik a vadászok az egyedi késeket, táskákat, derékszíjakat, övcsatokat. A titok egyszerű: ezek a darabok szebben megmunkáltak, jobban használhatók és lényegesen tartósabbak, mint a tömeggyártásban készülő hasonló termékek.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 6. szám

Paplan alatt a szél se fúj

A paplanosság kihaló iparág, de mindig volt egy kis reneszánsza, például a hetvenes években, vagy napjainkban. Egy-egy ilyen hullám reménytelivé teszi a mesterek működését, akik fittyet hánynak a technikai modernizációra, régi gépeiket, eszközeiket a világért sem cserélnék le újra, ahogyan szakmájukat sem.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 6. szám

Van gépük hozzá!

Az egyik legnagyobb, négy évig tartó hazai vasúti pályafelújítást néztük meg Kisújszállás környékén. A munka során számtalan különleges technológiát alkalmaztak, közöttük volt aluljáró építés olyan vágány alatt, ahol naponta vonatforgalom zajlott. Itt dolgozott a világ legkorszerűbb, két példányban létező géplánca, amelynek segítségével rekord gyorsasággal újul meg a pálya. A munkálatok befejeztével, 160 km/órás sebességgel száguldhatnak majd a vonatok!

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 6. szám

Velünk élő történelem

Szarvason, eredeti helyén, működés közben is látható egy olyan malom, amely 1836-ban épült. Az egyedülálló ipari műemlék az év több napján bárki számára megtekinthető. Magazinunk most erről nyújt számos érdekességet, információt.

teljes cikk

Az ember - 2013. - 4. évf. 6. szám

Nem álmodott csillagokkal

Gyermekkorában nemhogy űrhajósnak, de még vadászpilótának sem készült. Abban a nyírségi kis faluban, Gyulaházán, ahol született, ilyesmiről álmodni sem mertek. Mint a vele egykorú gyerekek, Farkas Bertalan is megszállottan szerette a futballt, focista akart lenni.

teljes cikk

Az ember - 2013. - 4. évf. 6. szám

A számok és a botkormány bűvöletében

Léteznek olyan különleges emberek, akik egyszerre több, látszólag egymástól távol álló hivatásnak is képesek eleget tenni. Céljaikat, álmaikat kemény, de kitartó munkával tudják elérni az élet különböző területein. Villányi-Kollár Dusán is ennek a szűken értelmezett „csoportnak” a tagja, aki nemzetközi adószakértő, és egyben vezető pilótája az általa életre hívott kis légitársaságnak, az Alitasnak.

teljes cikk

Aktuális - 2013. - 4. évf. 6. szám

Kövek alatt nőtt fű vagyok

Szilaj, vad, zárt, csendes. Gárdonyi Géza ellentmondásosnak tűnő természete végigkísérte életét és meghatározta irodalmi világát. Az egri magányba elvonuló Gárdonyi idén lenne százötven éves, prózája ma is kivételes figyelmet érdemel a magyar irodalomban.

teljes cikk

Barangoló - 2013. - 4. évf. 6. szám

A matyók földjéről a lengyel vajdaságba

Mezőkövesdet nemcsak a lengyel-magyar barátság okán lehet összehozni Sziléziával, hanem testvérvárosi kapcsolatai miatt is. Utazásunkkal egy csendes magyar kisvárosból, a matyók fővárosából nyitunk ajtót egy hatalmas, mély hagyományokkal rendelkező európai régióra. Elsősorban ennek az ősi hagyománynak a tisztelete az, amely összeköti a két területet.

teljes cikk

Városi legenda - 2013. - 4. évf. 6. szám

Varázsseprű és macskaháj

Varázsolnak, jövendölnek, átkot szórnak. Kulcslyukon át közlekednek, seprűn szelik át az eget. Éjszaka besurranó fekete macska képében, vagy egy ismeretlen testébe bújva rejtik el személyüket a hétköznapi ember elől. A boszorkányokról szóló, kissé meseszerű hiedelmek abból a világból származnak, amikor tízezreket égettek el Európa és Magyarország máglyáin boszorkányság vádjával.

teljes cikk

Egészség - 2013. - 4. évf. 6. szám

Megelőzhető a mélyvénás trombózis

Hazánkban évente minden kétezredik embernél diagnosztizálnak mélyvénás trombózist, mely az érrendszer egyik leggyakrabban előforduló betegsége. A vérrögképződéssel járó trombózist időben fel kell ismerni, ugyanis a vérrög életveszélyes szövődmények forrása lehet.

teljes cikk

Gasztronómia - 2013. - 4. évf. 6. szám

A nyár főételei

A saláták szerepe étrendünkben sokáig csak a savanyúság fogalmával volt egyenlő. Pedig a nyers alapanyagokból készültek táplálkozási szempontból igen jelentősek, magas vitamin-, ásványianyag- és rosttartalmuk miatt. Cikkünkből sok érdekesség kiderül, például hogy a Cézár salátában eredetileg van szardella, és hogy miként lehet otthon gyorsan fagyit készíteni.

teljes cikk

Sport - 2013. - 4. évf. 6. szám

Harcosok a terror ellen

Köztünk élő, láthatatlan akcióhősök. Élsportolókat megszégyenítő kemény legények. Mindig győztes vérprofik. Amikor „kommandósokról” beszélünk, filmélményeink alapján ilyen, és ehhez hasonló jelzők jutnak az eszünkbe. A Terrorelhárítási Központ műveleti egységeire is minden bizonnyal igazak ezek az állítások, de ők elsősorban rendőrök, akik a hazájukra felesküdve minket védenek, ha kell, az életük árán is.

teljes cikk

Autók - 2013. - 4. évf. 6. szám

Elegancia és sportosság

James Bond kedvenc autómárkája idén lépett a századik életévébe. A hányatott sorsú gyár történetének a legjobb formájában van 2013-ban: széles modell-választékkal rendelkezik, sikeres a versenyzésben, tőkeerős az új résztulajdonosa, így biztos a jövője.

teljes cikk

Ez + Az - 2013. - 4. évf. 6. szám

Thomas Harris - A bárányok hallgatnak

A thriller médiuma nem a könyv: gyakran még a műfaj klasszikusai közé tartozó filmek is silány regények alapján születnek, és csak a forgatókönyvíróknak, rendezőknek és színészeknek köszönhetően válnak emlékezetessé. A bárányok hallgatnak a kivétel, amely erősíti a szabályt.

teljes cikk

Ez + Az - 2013. - 4. évf. 6. szám

Egy évszázada hódít a cipzár

Első gondolatunk talán az lehet, hogy oly sok más téma lehetne izgalmasabb, mint ez az egyszerű, ámde hihetetlenül praktikus záró kellék. Ám ha jobban belegondolunk, mindenki használja a rutinszerű napi tevékenységei során. Sokszor észre sem vesszük jelenlétét, pedig fontos kiegészítője ruházatunknak, kiegészítőinknek.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 6. szám

Pandatévét indítottak

Augusztustól már éjjel-nappal megfigyelhetők az interneten a csengtui óriáspandák. Az állatokat tenyésztő központ ugyanis 24 órás csatornát indított. Így a délnyugat-kínai Szecsuan tartomány fővárosában élő hatalmas fekete-fehér pandák életét egész napon át, színesben követhetik majd az érdeklődők.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 6. szám

Horror az albán tengerparton

Az albániai Valona egyik privát strandján szörnyű bűncselekmény történt, amikor egy férfi Kalasnyikov típusú gépfegyverrel tüzet nyitott a fürdőzőkre. A hírek szerint a szörnyű tragédiában egy férfi, egy nő és egy 17 éves fiú életét vesztette, ketten súlyos sérüléseket szenvedtek, őket kórházban ápolták.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 6. szám

A mexikóiak a legkövérebbek

A mexikói a legkövérebb nép a világon – állapította meg az ENSZ egyik legújabb közleménye. Eszerint az Egyesült Államok népessége elveszítette vezető helyét és immár a mexikóiak számítanak a Föld legkövérebb nemzetének.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 6. szám

Putyin megcsókolta a halat

Ezúttal nem meztelen felsőtesttel lovagolt, hanem a szibériai Tuvába ment horgászni az orosz elnök, ahol ismét lencsevégre kapták. Putyinnak egy hatalmas, 21 kilós csuka akadt a horgára.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 6. szám

Minden ötödik fiatal szeretkezik a munkahelyén

Felmérést végeztek Németországban egy érdekesnek mondható, tabutémának számító tevékenységről. Eszerint minden ötödik 18 és 30 év közötti fiatal szeretkezett már a munkahelyén, a dolgozók teljes állományát tekintve pedig minden tizedik − áll az összegzésében.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 6. szám

Autóstoppal indult világnak

Oroszországba ért az a fiatal, aki autóstoppal indult világkörüli útra. A hírek szerint Timotei Rad már régóta készül bejárni a világot, ami ha sikerül neki, akkor két francia, egy amerikai és egy orosz után ő lesz az első román, aki felállítja ezt a rekordot.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 6. szám

Jól szaporodnak a tigrisek

Tigrisszaporulattal ünneplik a tigrisek nemzetközi napját. A Természetvédelmi Világalap nyilvánosságra hozta, hogy több mint másfélszeresére nőtt 2009 óta a vadon élő tigrisek száma Nepálban, ami óriási sikert jelent a fokozottan veszélyeztetett faj megóvásáért folytatott harcban.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 6. szám

2015-re itt a jégkorszak?

Mi magunk is tapasztalhatjuk, hogy milyen szélsőséges mostanában időjárásunk. Míg a tudósok egy csoportja globális felmelegedést vár, addig Hubert Lamb, minden idők egyik legjobbnak tartott klimatológusa jégkorszakra figyelmeztet.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 6. szám

Majdnem kutyája lett a veszte

A tűzoltóság mentette ki a halastóból a bajba jutott nyugdíjast, aki szokásos mindennapi sétájára indult. A 80 éves osztrák hölgy a Steyreggnél lévő Duna-ágnál járt kutyájával, amikor kedvence hirtelen a vízbe vetette magát.

teljes cikk

 

hirdetés