MMM - 2013. - 4. évf. 4. szám

Szerkesztői köszöntő

A nyár közeledtével az effajta beköszöntőkben megszaporodnak azok a mondatok, amik a strandon ejtőzők figyelmébe ajánlják a kézben tartott újságot, idén azonban a rossz idő miatt egyelőre nem sok okunk van ilyesmiről beszélni.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 4. szám

Trópusi zöldség forgatja fel a magyar konyhát

Hogyan lesz bő két évtized alatt sikertörténet egy trópusi és szubtrópusi területeken őshonos zöldség magyarországi termesztéséből? Kell hozzá egy kísérletező szellemmel jól eleresztett család, és egy olyan növény, amelynek gyökere gyakorlatilag bármilyen formában fogyasztható, és szinte minden étel elkészítéséhez felhasználható. A família neve Váraljai, a zöldségé batáta – a többi pedig nem kizárt, hogy maga a jelen idejű gasztrotörténelem.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 4. szám

A művész, aki egy szekrénnyi kalapáccsal dolgozik

Egyes szakmák esetében lenyűgöző belegondolni, hogy mit csinálnak képviselőik. A réz-, ezüst- és aranytárgyakat – köztük antik fegyvereket, liturgikus kellékeket, de hétköznapi holmikat, például bútorvereteket is – készítő és helyreállító restaurátor és ötvösművész, Lakatos Bendegúz mesterségében viszont az a lenyűgöző, hogy bele sem tud gondolni az ember, hogyan kell csinálni.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 4. szám

Bronzba rejtett klasszikusok

A harangjáték elektronizált változata új keletű, a XX. sz. végéről származik, s elsősorban városok főterén, templomok és városházák homlokzatán található. Nemes célt szolgál, hiszen visszacsempészi a zenét a hétköznapokba a városok légterébe. Nem véletlen, hogy ezeket „éneklő tornyoknak” nevezik.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 4. szám

Hajózni muszáj!

A vízi közlekedést különféle eszközökkel, eltérő vastagságú pénztárcával, sportként és hobbiként is lehet művelni. Ami közös minden vízre szállásban: az élmény és a természet tisztelete.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 4. szám

Irigylésre méltó hivatás

Amikor külföldön járunk, gyakran eszünkbe jut, hogy milyen jó lenne tökéletesen beszélni legalább egy-két fontos idegen nyelvet. Bizony még egy felsőfokú nyelvvizsgával a zsebben, vagy külföldön elvégzett szemeszter után is elbizonytalanodunk egy-egy kényes szituációban.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 4. szám

A mester, aki kutat kutat

A kútfúrás manapság reneszánszát éli. Egyre többen döntenek úgy, hogy saját kutat csináltatnak, és lemondanak a vezetékes vízről. Ennek többnyire a magas közüzemi díj az oka, hiszen a kútfúrás során csak kifizetünk egy bizonyos összeget, utána viszont nem kell a sárga csekkek tengerével bajlódni.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 4. szám

Milyen egy jó kazán?

A Calor 2000 Kft. olyan nagyszerű kazánokat gyárt, amelyet számtalan helyen szívesen használnak. Például több száz iskolát és közintézményt fűtenek kazánjaikkal. Temesi Károly, a cég tulajdonosa érdekes részleteket árult el termékük gyártásával kapcsolatban. Többek között azt is, hogy mi minden kell ahhoz, hogy egy igen jó fűtésrendszerünk legyen.

teljes cikk

Az ember - 2013. - 4. évf. 4. szám

„Úgysem hagyom abba soha”

A napokban ünnepelte nyolcvanötödik születésnapját hazánk egyik leghosszabb ideje aktív és egyben legsikeresebb énekesnője, Kovács Erzsi. A Tűzpiros virág és a Rejtély legendás előadóját néhány héttel korábban kerestük fel, hogy regényes pályafutásáról kérdezzük.

teljes cikk

Aktuális - 2013. - 4. évf. 4. szám

Korszakokat átívelő fesztivál

Kétség kívül a kilencvenes években elindult Sziget az egyik legsikeresebb és legelőremutatóbb vállalkozás Magyarországon. A hely, ahol mindent szabad, de semmit sem muszáj, hiszen az ember csak átmegy egy keskeny vashídon, és máris egy másik világba lépett.

teljes cikk

Barangoló - 2013. - 4. évf. 4. szám

Az Alföldről a Keleti-Kárpátok gerincéig!

Egyik sem létezhet igazán a másik nélkül. A büszke hegyek, a szerény és sokszínű síkságok nélkül. De a Hortobágynak, akárcsak a Hargitának mély, sajátos varázsa van. Titkokat, meséket, történeteket rejtenek ezek a vidékek is. Korok, korszakok tanúi, ahol ember és természet a mai napig szoros közelségben él egymással.

teljes cikk

Városi legenda - 2013. - 4. évf. 4. szám

Pócspetri, „a rendőrgyilkos falu”

Hatvanöt éve, június 3-án történt a hírhedt Pócspetri-ügy, amikor is a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen az iskolák államosítása elleni tüntetés során tisztázatlan körülmények között meghalt egy rendőr. Az esetből az akkori hatalom gyilkossági ügyet kreált, a falu lakosságát meghurcolták, az országos sajtóban egyházellenes propagandakampány indult. Az ügy végül elég sokáig, a 90-es évekig elhúzódott…

teljes cikk

Egészség - 2013. - 4. évf. 4. szám

Elbutulás és életminőség

Meglepően keveset tudunk az időskori demenciáról, annak ellenére, hogy korunk egyik leggyakoribb problémája. Bár napjainkban Magyarországon minden harmadik 80 év feletti idős embert érint, ennek ellenére a demencia ma is stigmát jelent a társadalomban. Izolálja a beteget és sokszor a családtagokat is.

teljes cikk

Gasztronómia - 2013. - 4. évf. 4. szám

Fortélyok, trükkök, zsíros húsok

Nyár van, eljött a grillpartik ideje, a kertekből faszén illata árad. Olajos pácban úszó csirkemellek és előre gyártott fűszerkeverék, csomagolt hamburgerzsömlék és -pogácsák elkészítési technikái helyett elmondjuk, hogy melyek a legkönnyebben grillezhető húsok, és miért nem lehet elrontani egyes fogásokat.

teljes cikk

Sport - 2013. - 4. évf. 4. szám

Zsinóron rángatott űrtechnológia

Az elmúlt évtizedekben nemzetközi szinten és hazánkban is lendületesen fejlődött a sárkányeregetés: egyre modernebb anyagokból készülnek és mind strapabíróbbak az eszközök, ügyesebbek az eresztők, tevékenyebbek az őket képviselő szervezetek, és komolyabbak a versenyek. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy a sárkányozás ma bármennyivel is szűkebb körnek szólna, mint valaha: bárki elkezdheti, akit lenyűgöz, ha felnézhet a szélben táncoló repülő szerkezetekre.

teljes cikk

Autók - 2013. - 4. évf. 4. szám

A tehetség virága

Az angol mérnök zseni mindig különleges autókat készített, munkáinak hatása még ma is érezhető a Formula–1 világában és a Lotus utcai autóin. Chapmannek mindene volt a könnyű építés és a legfejlettebb technika alkalmazása. Közös vonás a halála és a Lotus autógyár mai állapota között a kalandos pénzügyek.

teljes cikk

Ez + Az - 2013. - 4. évf. 4. szám

Úgy szép az élet, ha habzik

A szappan történetének legnagyobb részéről csak bizonytalan, néha egymásnak is ellentmondó információink vannak, de az biztos, hogy már közel 5000 éve használja az emberiség. És bár eleinte csak szépítkezési kellék volt, a 19. századra a személyi higiénia legfontosabb eszköze és tömegtermék lett, amit emberek milliárdjai használnak óránkénti rendszerességgel.

teljes cikk

Ez + Az - 2013. - 4. évf. 4. szám

Salman Rushdie: Szégyen

A bombayi születésű brit író, Salman Rushdie sikereiben biztosan szerepet játszanak a személyét övező botrányok, és az is, hogy nyugaton egyszerűen illik szeretni. Ettől még azonban egy tényleg briliánsan és olvasmányosan író szerzőről beszélünk, amit Szégyen című, idén harmincéves regénye is kitűnően bizonyít.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 4. szám

Szüzen terhes cápa

A Tibdit névre keresztelt cápa nyolc évig élt a tengerbiológiai kutatóközpontban hím-társaság nélkül. Mikor elpusztult, felboncolták, és egy csaknem teljesen kifejlett cápabébit találtak benne.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 4. szám

Jéggel hűtött lepedő

Csaknem háromkilós jégtömb szakította át egy ház tetejét, majd egy ágyban landolt, amelyben egy 66 éves hölgy aludt.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 4. szám

A nők miatt rohanhatták le Európát a vikingek

Egy brit kutató szerint – sok egyéb mellett – a nők is szerepet játszottak abban, hogy a vikingek lerohanták Európát.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 4. szám

Swarovski kristállyal díszített kontaktlencse

A Swarovski kristályokkal kirakott kontaktlencse forgalomba kerülésével joggal állíthatjuk, hogy a szem a lélek és egyben a pénztárcánk tükre is. Az extrém ötlet egy kreatív pályázat keretében született meg.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 4. szám

Kutya kórus alakult

A négylábú angliai jelentkezőknek, zsűri előtt, kellett dalra fakadniuk vagy legalábbis vonyításhoz hasonló hangokat kiadniuk szóbeli parancsra, vagy kis zenei részlet elhangzásakor.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 4. szám

Lucy hazatér

Visszakerül etióp hazájába a Lucy névre keresztelt világhírű fosszília, amely hat éven át volt az Államokban.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 4. szám

Kihívó öltözetű Barbie

Közfelháborodást keltett a Mattel cég legújabb Barbie babája, mert a baba legújabb ruhája megbotránkoztató, nem tesz jót a gyerekek alakuló világképének.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 4. szám

Divat lett a „kutyatetkó”

A nyári melegben is különlegessé tehetjük négylábú kedvenceinket. New Yorkban legalábbis mindenképpen, ahol egy kutyanyíró szalonban „tetováltathatjuk” az ebet, azaz különböző figurákat, csillámos díszeket kérhetnek a gazdik kedvenceikre.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 4. szám

Fácántól rettegők

Fácán terrorizál egy családot Nagy-Britanniában. Nemcsak megcsipkedi őket, hanem a házukba is megpróbál betörni.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 4. szám

Busszal jár a lusta macska

Tömegközlekedik Casper, aki négy éve mindennap útra kel, és ugyanazzal a busszal körbejárja a délnyugat-angliai Plymouthot, majd egy óra múlva hazamegy.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 4. szám

Sokkoló melltartó

Áramütéssel védi viselőjét az erőszakoskodókkal szemben egy melltartó, amelyet Indiában kezdtek kifejleszteni repülőmérnöknek tanuló egyetemisták.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 4. szám

Kidogo a kötéltáncos

Hatalmas népszerűségnek örvend Németország krefeldi állatkertjében a Kidogo névre hallgató hím gorilla, aki a hatalmas tömege ellenére a kifutójában kifeszített kötélen szokott kötéltáncot járni.

teljes cikk

 

hirdetés