MMM - 2013. - 4. évf. 3. szám

Szerkesztői köszöntő

A május egyértelműen a legtitokzatosabb hónap. És mint ilyen, a legérdekesebb is.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 3. szám

Tenyérben elférő ősi tudás

Ősrégi kézműves hagyomány a kőburkolatok készítésének mestersége. A téglakő-gyártás a régi tudást, az archaikus anyag használatát és napjaink legkiválóbb technológiai megoldásait ötvözi.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 3. szám

Eltört? Nyomtatunk újat!

Manapság egyre többet hallani az úgynevezett 3D nyomtatásról, amellyel akár egy távirányítót, vagy akár egy koponyaprotézist is ki lehet nyomtatni. A több millió forintos gépekkel minden megalkotható, a határ a csillagos ég… De hogy miről is szól igazából ez az igen modern tudományág, és hazánkban hogy áll jelenleg ennek a fejlődése?

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 3. szám

Hagyományőrzés a diófa árnyékában

A kosárfonást régen kaskötésnek hívták, fortélyait mindenki az őseitől tanulta meg. Mesterségként csak a 20. század derekától jegyzik, ám a hagyományőrző kosárfonók ma is szigorúan igazodnak dédanyáink anyag- és formavilágához.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 3. szám

Süvöltő dallamok

A furulya a világ egyik legősibb hangszere. Hangsora, dallamrendszere régi korok tanúja, amely napjainkban épp úgy eleven, akárcsak az ókorban, vagy éppen a reneszánsz idején.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 3. szám

A gyógyító növények királynője: a homoktövis

Ha megkérdeznek egy szakembert, mire jó a homoktövis, a válasz csak ennyi szokott lenni: mindenre. Ezt sokan hiszik és bíznak benne, hogy igaz. Akik pedig isszák gyümölcsének levét és eszik a gyümölcs magjából és héjából készült őrleményt, azok nem csak hiszik, de bizonyossággal tudják, hogy valóban számtalan bajra orvosság és a természet patikájának egyik legfőbb kincse.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 3. szám

Velünk élő történelem

Változnak az idők, változnak a gyártási eljárások, ezért sajnos foglalkozások tűnnek el. Ilyen a feledés homályába merülő tevékenység, a több szakmát is magában foglaló csillárkészítés.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 3. szám

A csodálatos konyakmeggy

Ki az, aki ne kóstolná meg, ha megkínálják egy díszes dobozból? Különösen, ha hagyományos receptúra alapján készített bonbonokat rejt az aranyszínû papír. Ilyen finomságokat találunk a Red Cherry Kft.-nél, ahol ma is eredeti recept alapján, kézzel készítik a konyakos meggyet. Az édesség az ötvenes években díjat nyert a brüsszeli világkiállításon.

teljes cikk

Az ember - 2013. - 4. évf. 3. szám

Megharcoltam azért, aki vagyok!

Novák Angéla előadóművész már fiatal korától tudta, hogy hiába született férfi testben, ő valójában nőként akar élni. Huszonnégy éves volt, amikor átesett az átalakító műtéten, és ma már gyönyörű nőként éli mindennapjait. A teljes boldogságra azonban még nem talált rá, minden álma, hogy egy gyermek édesanyja lehessen.

teljes cikk

Aktuális - 2013. - 4. évf. 3. szám

88 éve köszöntjük az anyukákat

Május első vasárnapja az édesanyáké. Egy kedves vers, egy csokor virág vagy bonbon egyaránt megfelel, a fontos az, hogy az év legszebb hónapjának ezen a vasárnapján ne feledkezzünk meg arról az emberről, akinek az életünket köszönhetjük, és akinek mindig és mindenkor mi leszünk a legfontosabbak!

teljes cikk

Aktuális - 2013. - 4. évf. 3. szám

A megmérettetés ideje

Értelmességi vizsgának nevezték először a középfokú tanulmányokat lezáró érettségit, melynek rendszere alapjaiban csak némileg változott az elmúlt évszázadok során. Az utolsó, az érettségi szerkezetét érintő, s talán eddig a legjelentősebb változtatásokat 2005-ban vezették be Magyarországon. 2014-től újabb változások várhatóak, ugyanis a legtöbb egyetemre már csak emeltszintű érettségivel lehet majd bejutni.

teljes cikk

Barangoló - 2013. - 4. évf. 3. szám

Az antik világ nyomában

Az ókori rómaiak minden provinciájukba el akarták vinni fővárosuk hangulatát. Nem volt ez másképp Pannónia és Gallia esetében sem, ahol az antik kultúra nyomai mára a mindennapok látványelemévé váltak. E két terület központja Aquincum és Lyon (az egykori Lugdunum) sok szempontból hasonlít egymásra. Bár minden út Rómába vezet, képzeletben barangoljunk el a Duna-parti Óbudától a Rhône és a Saône folyók összefolyásánál fekvő Lyonig, ami egyszersmind a francia gasztronómia centruma is.

teljes cikk

Városi legenda - 2013. - 4. évf. 3. szám

Gyerünk a moziba be!

Volt egy szeglete Pestnek, ahol néhány órára összegyűlt minden jókedv, ami csak volt a városban. Az Operaház körül, az Orfeumtól a Révay utca elejéig és a Dalszínház utca sarkától a Nagymező utcáig, 1910 táján este hattól éjfélig mindenki megfordult, akinek pár forint volt a zsebében. S hogy mi vonzotta ide őket ennyire? Az új korszak egyedülálló találmánya, minden illúziók legtökéletesebbje: a mozi!

teljes cikk

Egészség - 2013. - 4. évf. 3. szám

„Méltósággal élni, ez a legfontosabb feladat!”

Napjainkban Magyarországon a felmérések szerint mintegy 200 ezer embernél állapítottak meg Alzheimer-kórt. A betegség elsősorban az időskor előrehaladtával jelentkezik szellemi hanyatlás formájában. Ugyan egyelőre nem gyógyítható, de megfelelő terápiával kiválóan lassíthatóak a tünetek.

teljes cikk

Gasztronómia - 2013. - 4. évf. 3. szám

Kelt és leveles

A konyha két mumusa a kelt és a leveles tészta, pedig némi gyakorlással könnyen elkészíthetőek. Az aranygaluska és a croissant új dimenziókba lép, ha már kitanultuk a módszert, amihez jóval több szükség van időre és türelemre, mint ügyességre.

teljes cikk

Sport - 2013. - 4. évf. 3. szám

Vissza a természetbe!

Ez az a sport, amely egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban, a kedveltségéről elmond mindent, hogy évente félezernél több teljesítménytúrát rendeznek Magyarországon!

teljes cikk

Autók - 2013. - 4. évf. 3. szám

Carroll Shelby és autói

Pilóta, csirketenyésztő, sikeres autóversenyző, szívproblémák, autóépítő, győzelem Le Mans-ban, Ford, chilis kalandozás, Dodge Viper és vissza a Fordhoz. Ez Carroll Shelby életútja címszavakban.

teljes cikk

Ez + Az - 2013. - 4. évf. 3. szám

Zoran Drvenkar: Halálos ajtó

A szlovén származású, de hároméves kora óta Németországban élő Zoran Drvenkar gyerekkönyvek írójaként vált ismertté, első felnőtteknek szóló regénye azonban korántsem mese. És bár elsőre úgy tűnhet, nem is egyszerű krimi vagy thriller, pedig szinte mindenki annak nevezi.

teljes cikk

Ez + Az - 2013. - 4. évf. 3. szám

Press Play on tape

Bár csaknem húsz éve csődbe ment, a világ pedig tovább rohant, a Commodore cég nélkül egészen más lenne a számítástechnika mai arca. Több generáció kedvenc számítógépeire emlékezünk.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 3. szám

Saját magát is megbüntette a szigorú bíró

Huszonöt dollárra bírságolta önmagát egy michigani bíró, miután megcsörrent a mobiltelefonja a tárgyalóteremben.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 3. szám

Mesterséges vesét kapott a patkány

Működőképes vesét állítottak elő mesterséges úton, laboratóriumi körülmények között a bostoni Massachusetts General Hospital kutatói.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 3. szám

Autóval indult ebédért a hatéves fiú

Megdöbbentő látvánnyal szembesült az USA Michigan államában található Lapeerben az a két autóvezető, akik feltartóztattak egy össze-vissza kacsázó Ford Taurust: a jármű volánjánál egy hatéves kisfiú ült.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 3. szám

Az óceánon is átjutott a palackba zárt üzenet

Huszonnyolc éves, Kanadában útnak indított palackba zárt üzenetre bukkant a Neretva folyó horvátországi szakaszán egy férfi. Az üvegben lévő papíron az áll: „Mary, te igazán nagyszerű ember vagy. Remélem, tudjuk tartani a kapcsolatot.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 3. szám

Kiszúrják a vadászokat a majmok

Felismerik viselkedésükről a vadászokat az Ecuador, Peru és Brazília esőerdeiben élő gyapjas majmok – állapították meg a londoni Imperial College munkatársai.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 3. szám

Ráncfelvarrást hajtottak végre egy kutyán

Nagy jólét szakadt hirtelen egy texasi shar pei kutyára: a kétéves Sesame először ráncfelvarráson esett át, majd megújult külsejével rögtön örökbe is fogadták.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 3. szám

Testsúly alapján állapítják meg a repülőjegy árát

A túlsúlyos utasok által elfoglalt pluszhely problémája egy ideje már foglalkoztatja a légitársaságokat és ügyfeleiket is – bizonyos cégek már be is vezették azt az intézkedést, hogy adott testsúly felett két jegyet kell váltani a járataikra.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 3. szám

Vezérigazgatója lesz a Stonehenge-nek

Új vezetői pozíciót hozott létre a Brit Örökségvédelmi Hivatal: a szervezet vezérigazgatót akar állítani a Stonehenge élére, és már meg is kezdte a keresést.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 3. szám

Tortán adta be a felmondását

Sajátos felmondólevelet nyújtott be munkahelyének egy brit repülőtéri alkalmazott: a férfi egy tortára írta fel a távozási szándékáról szóló szöveget.

teljes cikk

 

hirdetés