MMM - 2013. - 4. évf. 2. szám

Szerkesztői köszöntő

Végre itt a jó idő, és végre mind több időt tölthetünk a szabadban! Reméljük, az MMM Magazint is magukkal viszik, amikor éppen kirándulni van kedvük, amikor pedig megpihennek kicsit, e havi lapszámunkban is jobbnál jobb cikkeket olvashatnak majd.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 2. szám

Minden, ami a fából kihozható

Lámpaállványok, lépcsőkorlátok, bútoralkatrészek, ruhagombok és egyéb használati tárgyak készülnek az esztergagépeken. A fa balesetmentes megmunkálása komoly szakértelmet és odafigyelést igényel. Mint sok más, egykor jól jövedelmező szakma, az esztergályosmesterség is kihalóban van.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 2. szám

A méret a lényeg

Talán az ország egyik legrégebben működő üzeme a helyiek által csak Járműjavítóként emlegetett vállalat, amely 1856-ban ugyanezen a telephelyen kezdte meg működését. A ma már műemlék víztorony, az itt-ott megmaradt eredeti fa padlóburkolat ódon hangulata találkozik a legkorszerűbb fényezőkamrákkal, a több tíz tonnát elbíró darukkal és az elektromos rendszer tesztelésére szolgáló vadonatúj csarnokkal.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 2. szám

Mi folyik itt?

Tömegtermékből státuszszimbólummá váltak, de ennek ellenére is nagy a piaca a töltőtollaknak. A rajongótábor mind a jól sikerült modern darabokat, mind az elnyűhetetlen klasszikusokat szívesen forgatja, és meg is van rá az oka: az élmény és a papírra vetett végeredmény is egyedülálló, ha töltőtollat használunk.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 2. szám

A gyökér lángjai

A pipázás szertartása az ősi időkre nyúlik vissza. Mindenkor a béke, a nyugalom és a kiegyensúlyozott, megfontolt ember szimbóluma volt. A pipa a dohányzás élvezete mellett a tekintély, a mód, a felnőtté válás különös jele, elmaradhatatlan tartozéka is. A társasági élet központi kelléke, az egyéniséget kifejező tárgy. Éppen ezért elkészítésére különös gondot kell fordítani.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 2. szám

Gombolkozom, tehát vagyok

Válságban született és a mostani recesszióban is köszöni, jól van a behúzott gombok gyártásával foglalkozó Massányi Művek. A nyolcvanéves múltra visszatekintő cégnél nemcsak a gombkészítés folyamatával ismerkedtünk meg, hanem azzal is, hogy miként gondolkozik és cselekszik egy született vállalkozó.

teljes cikk

MMM - 2013. - 4. évf. 2. szám

Szabadságélmény a levegőben

Aki repült már hőlégballonnal, azt állítja, hogy a levegő rétegeinek súlyát, illatát, a Földtől való elszakadást semmihez nem hasonlítható élményként tapasztalta meg. A hőlégballon nem túl bonyolult szerkezet, ám elkészítése maximális elővigyázatosságot igényel.

teljes cikk

Az ember - 2013. - 4. évf. 2. szám

Felelet dallamokkal és számokkal

A Fővárosi Művelődési Házban (FMH) tartott gyermek-táncházon találkoztunk Sipos Mihállyal, a Muzsikás együttes prímásával. Misi amellett, hogy kiváló és világhírű hegedűs, civilben sokáig matematikusként dolgozott az MTA Matematikai Kutatóintézetében. A két foglalkozás egyáltalán nem áll távol egymástól, sőt erősíti egymást. A természettudományos szemléletű kutatás, a művészi lelkület a zenészben ugyanarra a kérdésre ad magyarázatot más-más szemszögből: milyen is a világ.

teljes cikk

Aktuális - 2013. - 4. évf. 2. szám

Nő vesszőzve, leöntve!

Kölni, szódásszifon, vödörnyi jéghideg víz – a húsvéti locsolás kellékeit nemrég még mindenki kívülről fújta, akárcsak a locsolóversikéket, vagy rímeket. A népszokás azonban – főleg városi szinten – sokat veszített népszerűségéből. Életben tartását a skanzenek, hagyományőrző körök fontos célkitűzésüknek tekintik.

teljes cikk

Barangoló - 2013. - 4. évf. 2. szám

Nyugati gyepűtől a keleti végekig

Magyarországon a Kárpátok hangulatát sokan a hegyeink között, a Bükkben, a Mátrában vagy éppen a Zempléni-hegységben kirándulva lelik meg. De egyre többen vannak, akik szerint a Székelyföld, Gyimes vagy éppen Moldva miliőjét az Őrségben lehet megtalálni. Az érzés nem véletlen, hiszen a hasonlóságnak történelmi okai vannak.

teljes cikk

Városi legenda - 2013. - 4. évf. 2. szám

Hidegvérű asszonyok

Van egy falu a Tiszazug szívében, ahol közel kilencven éve asszonyok tucatja mérgezte meg férjét, apját, rokonát arzénnal. A falu azóta is alussza álmát, mintha megállt volna itt az idő, csendesek az utcák, szótlanok a járókelők... Kollektív bűntudatvállalás, évszázadot átívelő szégyenérzet? Nagyréven és környékén nem beszélnek a történtekről, a még élő szemtanúk is inkább a múlt homályába temetkeznek.

teljes cikk

Egészség - 2013. - 4. évf. 2. szám

Amikor már a cipő viselése is fájdalmas!

Ha valakinek valaha is benőtt, begyulladt már a körme, nagyon jól tudja, mennyit kell miatta szenvedni. Sokan legtöbbször csak későn jönnek rá arra, miért fáj jó ideje a lábuk a cipőben, miért kellemetlen, ha bármi hozzáér. Amikor azonban már az is kiderült, hogy benőtt a körmünk, akkor kezdődik csak az igazi kalamajka.

teljes cikk

Gasztronómia - 2013. - 4. évf. 2. szám

Füstölt hús az egekben

Hazánkban az ünnep egyenlő négykilónyi hízással, mert kivétel nélkül túleszi magát mindenki. A legtöbb ünnepnek megvan a saját menüje, így természetesen a húsvétnak is. Mostani lapszámunk ezt járja körül.

teljes cikk

Sport - 2013. - 4. évf. 2. szám

Lefelé a lejtőn

Ha hegyi sportokat akar űzni valaki, de el akar szakadni a klasszikus túrázás, hegymászás, síelés, szánkózás, hegyi bringázás „ötösfogattól”, annak itt a megoldás! Már itthon is kipróbálható szinte mindegyik adrenalin növelő száguldós sporteszköz.

teljes cikk

Sport - 2013. - 4. évf. 2. szám

Csúsztatásból jeles!

Az egyik legfiatalabb, japán eredetű, autósport a drift, amely Európát néhány éve hódította meg. Hazánkban is gyorsan népszerűvé vált, tavaly két bajnokságot is rendeztek nálunk, az öreg kontinens egyik legjobb driftere pedig Kerényi Ádám.

teljes cikk

Autók - 2013. - 4. évf. 2. szám

Mindenhol helyt áll

Melyik az a sportkocsi, amivel megnyerték a Párizs–Dakart, a Monte Carlo-ralit és szinte minden kultikus pályaversenyen begyűjtötték az aranyérmet? A győztes gép utcai változata a mindennapokban használható, még praktikusnak is mondható és a formája összetéveszthetetlen. Ez a Porsche 911.

teljes cikk

Ez + Az - 2013. - 4. évf. 2. szám

Eltolt templom

Budapesten, az Erzsébet híd lábánál fekvő Belvárosi templomot a köznyelv csak úgy ismeri, az eltolt templom. A városi legenda szerint a dunai átkelő építésekor az épület útban volt, ezért görgőkre helyezték és elmozdították. Utánajártunk, hogy igaz-e a szóbeszéd, ám nyomozásunkkor egyéb kincsekre, rejtélyekre, megdöbbentő történetekre is rábukkantunk a templom története kapcsán.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 2. szám

Csak két napig volt milliárdos a fiú

Egy banki tévedés miatt közel 362,5 milliárd forintnyi összeg szerepelt egy 18 éves indiai fiú bankszámláján. A srácot szinte sokkolta, amikor tudomást szerzett róla, hogy milyen összeg szerepel a számláján, de az is, amikor megtudta: a pénzintézet javította a hibát.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 2. szám

Trónra lépett Cassius

Újra Cassius lett a fogságban élő legnagyobb krokodil, miután elpusztult az eddigi csúcstartó, a Fülöp-szigeteki Lolong, a maga több mint hat méterével. Az állat Ausztráliában él, 5,48 m hosszú, és nevét Cassius Clay (Muhammad Ali) ökölvívóról kapta a nevét.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 2. szám

Golyóálló divat milliárdosoknak

Biztonságos divatot és luxust ígér Miguel Caballero tervező. A kolumbiai dizájner – elsősorban milliomosoknak és politikusoknak szánt – darabjai között van egy elegáns póló is, amely 12 ezer dollárért, azaz 2,2 millió forintos árért cserében védelmet nyújt a golyókkal szemben.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 2. szám

Boszorkányt égettek Pápua Új-Guineán

Bizony nemcsak a mesefilmekben, vagy a régmúltban fordult elő ilyen ijesztő eset, hanem napjainkban is. Nemrégiben egy fiatal, mindössze húsz éves anyukát kínoztak meg, majd több száz ember előtt élve megégettek Pápua Új-Guineán.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 2. szám

6 tonnás csokicsoda

Elképesztő méretű csokoládét gyártottak Amerikában. Az egyik csokoládégyártó cégnek annyira megtetszett ugyanis a Johnny Depp neve által fémjelzett Charlie és a csokigyár című film, hogy elhatározták, csinálnak egy grandiózus csokiszeletet.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 2. szám

Végzett vele a kóla?

A kiugró kólafogyasztás is komolyan hozzájárult egy harmincéves új-zélandi nő halálához.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 2. szám

Póni a berlini metrón

Szokatlan utast, egy pónilovat szállított a berlini metró. Természetesen a gazdája is a jószággal tartott, de az utasokat annyira meglepte a szokatlan „vendég”, hogy többen telefonjukkal készítettek róla videofelvételt, amelyet aztán az internetre is feltöltöttek.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 2. szám

Esőcsinálás tiszta égbolton

Döbbenetes! Ha megvalósul az ausztráliai Queensland egyetem kutatójának, Jurg Kellernek az elképzelése, ő lesz az első ember, aki esőt tud varázsolni tiszta égbolton.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 2. szám

Családi tengeralattjáró

Egy dél-koreai hajóépítő vállalkozás szabadalmaztatta az Ego névre keresztelt családi, vízi járművet, amelynek hossza 3 és fél méter és négy személy fér el benne.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 2. szám

51 év, 45 ezer kocsma

Igencsak fura, de valóban kocsmacsúcsot döntött egy brit férfi: 45 ezer ivóba tért be 25 ezer pint sörre.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 2. szám

Garfieldnál is kövérebb

A normálisnál négyszer nehezebb, azaz 18 kilós egy brit macska, Meow, akit gazdája, egy 87 éves idős néni már nem bír el, ezért az állatorvosok most fogyókúrára fogták. A cicát akár Garfieldnak is hívhatnák, hiszen még nála is kövérebb.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 2. szám

Föld alatt épül a luxusszálloda

Kínában kezdték el építeni a világ egyik legkülönlegesebb hoteljét – egy kőbányában! A leendő InterContinental Shimao Shanghai Wonderland szálloda 93 méterrel a föld alatt épül majd, 19 emeletes lesz és 380 szobás.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 2. szám

Két ikerpár született egyszerre

Két egypetéjű ikerpárt szült egyszerre egy nő az Egyesült Államokban, pedig erre nagyon kicsi az esély: mindössze 1 a 70 millióhoz.

teljes cikk

Színes világ - 2013. - 4. évf. 2. szám

Nem érdekelte Clayderman a teknőcöket

Érdekes tervet eszelt ki a híres zongoraművész. Legújabb albumának ízelítőjével próbálta párzásra bírni a veszélyeztetett hüllőket.

teljes cikk

 

hirdetés