MMM - 2012. - 3. évf. 8. szám

Szerkesztői köszöntő

Az elmúlt hetek a szeretet és a készülődés jegyében teltek... Na jó, ha őszinték akarunk lenni, akkor a varázslatos izgalmak biztos vegyültek egy kis stresszel is, de azért talán mindannyian elmondhatjuk, hogy igazi szeretetben és sok mókában, kacagásban volt részünk az ünnepek alatt.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 8. szám

Üzenet csokoládéba rejtve

A csokoládé maga az öröm, a mámor, a szellem, a misztikum. Minden, ami az embert valaha mozgatta a világban. És ez nem túlzás! Amikor megeszünk egy szelet csokoládét, az emberiség egész történetét ízleljük meg.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 8. szám

Ünnepi üveggolyók

Az üveg karácsonyfadíszek könnyen törnek, és látszólag könnyen is készülnek. Valójában azonban a munkafolyamat alapos anyagismeretet és nagy kézügyességet, valamint nem kevés szépérzéket is követel az üvegdíszművestől

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 8. szám

A haladás technikája

Az Audi győri gyára felnőtt korba lépett, 2012-ben töltötte be a 19. életévét. Gyárlátogatáson voltunk a négykarikás márka hazai gyárában, amely előtt fényes jövő áll.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 8. szám

Tekerd, ne húzd!

Mindenki, legalábbis aki élt a nyolcvanas években, tekert már fel ceruzával magnószalagot. Szigorúan Rotringgal, hiszen a toll vagy a filc nehezebben ment át a kis orsófejen. A kompakt audiokazetta legalább olyan fontos lenyomata a technológia fejlődésének, mint a mozgófilm vagy a számítógép. Gyártásával ma már csak néhány cég foglalkozik, elsősorban hagyományőrzés céljából.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 8. szám

Ősi viselet a szőrmebunda

Bundák, sapkák, nyakbavalók készülnek a szűcsműhelyben. A bundát viselők és a szőrmeruhákat elutasítók manapság parázs vitát folytatnak a divat etikai megítéléséről. Az állati prémeket pedig már az ősember is feldolgozta, hogy a fagyhalál ellen védekezzen.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 8. szám

Az artritiszes betegeken segítettek

Tavaly hirdették meg azt a formatervezői pályázatot, ahol fiatal szakemberektől várták a választ arra, hogy milyen eszközzel lehetne pótolni a beteg kéz kieső képességeit, vagyis újra használhatóvá tenni néhány fontos tárgyat, eszközt. A versenyt Bálint Gábor, Söjtöry Szabolcs és Szabó Ede, a MOME akkor másodéves formatervező hallgatói nyerték HandyGrip nevű tárgyegyüttesükkel. Hosszú gyártás-előkészítési folyamat után az eszközből 2012 októberére 5000 darab készült el, amelyekhez a betegek a betegszervezeteken juthatnak hozzá.

teljes cikk

Aktuális - 2012. - 3. évf. 8. szám

Karácsonykor megtudjuk, férjhez megy-e a lányunk

Karácsony a kereszténység második legnagyobb ünnepe. A hívők a Megváltó eljövetelére emlékeznek. Az évszázadok során számos népszokás is kialakult a világ különböző tájain. Ezek nagy része pogány eredetű, mégis jól megférnek a vallással. A nem hívő emberek is tartják ezeket a szokásokat, akik nem Krisztus érkezését, hanem a szeretet ünneplik.

teljes cikk

Barangoló - 2012. - 3. évf. 8. szám

Hegyen-völgyön nem csak síelni lehet

Télvíz idején sokan indulnak síelni belföldre és külföldre egyaránt. A Mátra és a Tátra hegységek kitűnő választás lehet a síelés, túrázás szerelmeseinek. A lenyűgöző szépségű domboldalak, a kellemes vendéglők, minden igényt kielégítő gyógyfürdők és a bájos kis falvak közül válogattunk össze néhányat ebben a cikkben.

teljes cikk

Városi legenda - 2012. - 3. évf. 8. szám

A Tangókirály

Kalmár Pált, csak a tangó királyaként emlegették a harmincas, negyvenes években. Ő volt a kor egyik legnagyobb énekes sztárja. Több száz hangfelvétel készült vele nemcsak itthon, hanem egész Európában. Az egyetlen igazi magyar világsiker, a Seress Rezső-sláger, a Szomorú vasárnap első két felvételének előadója is ő volt.

teljes cikk

Egészség - 2012. - 3. évf. 8. szám

Az orvostudomány mumusa

A fejfájás az egyik leggyakoribb egészséggel kapcsolatos panasz, egyúttal azonban a legnehezebben definiálható és kezelhető kórképek egyike is. Hogy milyen érzés, azt szinte mindenki megtapasztalja élete folyamán, gyógyítani viszont sokszor lehetetlen – általában a legtöbb, amit tehetünk, hogy fájdalomcsillapítót szedünk, és örülünk, ha elmúlik.

teljes cikk

Gasztronómia - 2012. - 3. évf. 8. szám

Legalább a konyhában legyen meleg

Egy sűrű levesnek vagy egy édes süteménynek komoly szerepe lehet abban, hogy jobban érezzük magunkat a fagyos évszakban. Női magazinos „fordulattal” szólva: a léleknek is szüksége van arra, hogy a testtel együtt átmelegedjen. Gasztronómiai rovatunk mostani részében olyan ételeket veszünk sorra, amik kellemesebbé teszik a ködös, hideg napokat.

teljes cikk

Lélektől Lélekig - 2012. - 3. évf. 8. szám

Milyen is a jóleső szeretet?

„Nem az a kérdés, hogy szeretjük-e egymást, hanem az, hogyan szeressünk, úgy, hogy az mindkettőnknek jó legyen!”

teljes cikk

Testben lÉlek program - 2012. - 3. évf. 8. szám

Ép Testben Ép Lélek, Ép Lélekkel Ép Test!

Idén nyáron indult útjára a Testben lÉlek Program, amely társadalmi felelősségvállalási program a boldog élet megteremtésében kíván segítséget nyújtani azzal, hogy lehetőségeket, élményeket és átfogó, holisztikus ismereteket visz ember- és megtapasztalás-közelbe. A program legfőbb patrónusa az MMM Magazin, amely egyrészt e rovat elindításával a szellemiség közkincsé tételében, másrészt a Testben lÉlek Családi Hétvége megszervezésével, tettekkel is segítette a Program sikerességét.

teljes cikk

Sport - 2012. - 3. évf. 8. szám

Ágyúgolyó az edzőteremben

Évről-évre változik a fitneszipar, mintha csak a divat határozná meg, hogy éppen az aerobicra vagy a pilatesre esküsznek az emberek. A kettlebell manapság éli a fénykorát, pedig már több száz éves múltra tekint vissza.

teljes cikk

Sport - 2012. - 3. évf. 8. szám

Halásztelekről a sivatagba

A világ első autóversenyét a franciák rendezték (1894), míg a gallok szerveztek először 24 órás autós megmérettetést (Le mans, 1923) és a terepes műfajban is ők voltak az elsők a Párizs–Peking ralival (1907). A németek feltalálták az autót (1886), a franciák pedig az élen jártak a népszerűsítésében.

teljes cikk

Autók - 2012. - 3. évf. 8. szám

Egy argentin kalandjai Olaszországban

Horatio Pagani már gyermekkorában arról álmodott, hogy megépíti álmai autóját, majd pár éve olyat vitt végbe, amibe sokaknak beletört a bicskája: az elitnek gyárt méregdrága szuper sportautót.

teljes cikk

Ez + Az - 2012. - 3. évf. 8. szám

Bárkiből lehet néhány nap alatt rajzművész

Hogyan tanulhatna meg az ember begyöpösödött felnőtt fejjel, pár nap alatt rajzolni, ha annak idején fogékony gyerekként, évek alatt sem volt rá képes? Eleve rossz a kérdés is – mondják néhányan –, mert rajzolni mindannyian tudunk, csakhogy az iskolában ezt a készséget mélyen eltemetik bennünk. Felszínre hozni viszont még így sem nehéz, csupán hagyni kell működni a jobb agyféltekénket.

teljes cikk

Ez + Az - 2012. - 3. évf. 8. szám

Az ünnepi diszkófénytől az alumínium hópelyhekig

Kis túlzással mondhatjuk, hogy a karácsonyfa díszítésnek komplett iskolái léteznek. Mi most a retróvonalon vizsgálódunk: a régi idők klasszikus díszeit idézzük fel.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 8. szám

Kacsacsőrű dinoszauruszt találtak

Mexikó északi részén, novemberben bukkantak rá egy eddig ismeretlen dinoszaurusz csontjaira. Az új faj az Altirhinus uitstleni, azaz a nagy orrú nevet kapta, a tudósok szerint pedig a Hadrosauridákhoz – azaz a kacsacsőrű dinoszauruszokhoz – tartozik.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 8. szám

3,5 kilométeres legótorony

A világ legmagasabb LEGO kockákból épült tornya 32,5 méter magas, de a BBC kérésére egy csapat fizikus kiszámolta, hogy egyébként milyen magas tornyot lehetne építeni az alapnak számító 2 x 2-es darabokból.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 8. szám

Elhunyt a leghíresebb csillagász – gyászol a Queen gitárosa

89 éves korában, 2012. december 9-én otthonában érte a halál Sir Patrick Moore-t, aki ötven éven keresztül vezette a BBC-n a The Sky at Night című műsort, melyben még legádázabb kritikusai szerint is olyan közérthetően beszélt a csillagászatról, hogy egy, a fizikától irtózó tinédzser is megszerette a tudományt.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 8. szám

Vezet az eb

Új-Zélandon csoda történt – mondhatnánk, de azok a kutyakiképzők, akik három befogadott kóbor ebet megtanítottak autót vezetni, ennél jóval természetesebben nyilatkoznak a sikerről.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 8. szám

Holdturizmus

Sokan nevettek már az ötleten is, de ahogy az űrturizmus, úgy a Holdra szállás is lassan a felső tízezer kiváltsága lehet.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 8. szám

Gyíkot neveztek el az amerikai elnökről

Egyszerű tréfának is gondolhatnánk, de számos tudományos szaklapban megjelent, hogy a 44. amerikai elnökről, Barack Obamáról kapta a nevét egy, a kréta korban élő hüllő.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 8. szám

Megtalálták a legnagyobb szarkofágot

Kanadai régészek tárták fel II. Ramszesz fia, Merneptah fáraó szarkofágját a Királyok Völgyében – írja a livescience.com. Merneptah Kr. e. 1213 után tíz évig uralkodott az ókori Egyiptomban, halálakor pedig négy egymásra rakott kőkoporsóban helyezték örök nyugalomra.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 8. szám

Vadászgépek a föld alatt

Meglepő bejelentést tett Peter Elliott, a Brit Légierő Múzeumának vezetője. Állítása szerint ugyanis még több száz Spitfire gép lehet a brit szigeten a föld alatt.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 8. szám

Sörrel a megfázás ellen

Bár egy sörgyár felkérése, de japán tudósok megvizsgálták, hogy a sörrel lehet-e gyógyítani, és ha igen, akkor milyen betegséget. A kutatás végeredménye – bármilyen meglepő – az lett, hogy igen, a sörnek van gyógyító hatása – írja az AFP.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 8. szám

Irány a Mars!

2012. augusztus 6-án landolt a Curiosity kutatórobot a Marson, a NASA pedig még három egységet küldene fel az évtized végéig.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 8. szám

Szexfüggőség – még mindig nem hivatalos betegség

Decemberben jelent meg az Amerikai Pszichiátriai Társaságnak az a „kézikönyve”, melyben tételesen felsorolnak minden hivatalosan elismert mentális betegséget.

teljes cikk

 

hirdetés