MMM - 2012. - 3. évf. 7. szám

Szerkesztői köszöntő

Nem tudom Önök hogy vannak vele, de a december nekem mindig a legizgalmasabb hónap az évben. Ott kezdődik, hogy szerelmese vagyok a hónak, az év ezen szakaszában rengeteget mókázunk a barátaimmal, finomakat eszünk-iszunk, és remek fejtörő az is, hogy kinek milyen ajándékot vegyek, készítsek, ami személyes is és különleges is.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 7. szám

Itt a világ legtisztább vodkája!

Van egy vodka, ami más, mint a többi. Tisztább, finomabb. A Goral vodka már most népszerű nálunk, pedig még nem is olyan régen jutott el hazánkba a minőségi ital, amely számtalan díjjal büszkélkedhet. Most egy kicsit közelebbről is megismerhetik, mielőtt megkóstolnák.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 7. szám

Plastenka – fiatal lány a kupac tetején

Plastenka – azaz Laczkó Juli – egy tervező, és egy márkanév is egyben. A fiatal ipar- és videóművész évekkel ezelőtt gondolt egy merészet, és diplomamunkaként kidolgozott egy eljárást, melynek segítségével beigazolta, hogy a háztartási hulladékból bizony érdemes és lehet is újat alkotni. Azóta hálózatban gyűjti a nejlon zacskókat, cigis tasakokat és egyéb csomagolóanyagokat.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 7. szám

Valami habzik Fóton

Egyre jobb sörök készülnek Magyarországon, de ez nem kizárólag az „ipari” főzdék érdeme. A közel ötven kis sörfőzde egyik legismertebb tagja a Fóti Kézműves Sörfőzde, mely bár 20 éve nyitotta meg a kapuit, de igazán csak az utóbbi két évben vált híressé.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 7. szám

Életeket veszélyeztethet az elektromos áram

Világszerte több ezer ember halálát okozzák évente a nem megfelelő érintésvédelemmel ellátott műszaki berendezések, és a hibásan kiépített villamoshálózatok. Gyakoriak a rossz villámvédelmi rendszerek miatt bekövetkezett balesetek is, melyek következtében társas- és magánházak válnak lakhatatlanná. A villamos áram nem játék! Megkönnyíti életünket, de csak akkor, ha betartjuk a vonatkozó előírásokat.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 7. szám

Nem minden színész jó szinkronszínész

Külön szakma a szinkronszínészet. A világ minden tájáról érkező filmeket a magyar nyelvű DVD-ken is kiadják, illetve a hazai televíziók magyar nyelven sugározzák. Hogy ez így lehessen, az alkotásokat forgalmazás előtt stúdióba viszik, ahol egy teljes stáb dolgozik a minél jobb eredmény érdekében. A cél egy olyan hatás elérése, hogy a néző csak alig vagy inkább egyáltalán ne vehesse észre, hogy a mozit nem az ő anyanyelvén forgatták.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 7. szám

Erdőből a kiállítóterembe

Évtizedekkel ezelőtt elhullott vadakban gyönyörködhetünk a preparátoroknak köszönhetően. A foglalkozásnév nyers fordítása az állat egyszerű kitömésére utal, holott a tevékenység annál lényegesen többet takar. A preparátor vadászik, gyűjt, tartósít, összerak és megformál. Az MMM Magazin a Mezőgazdasági Múzeum preparátorműhelyébe látogatott el.

teljes cikk

Aktuális - 2012. - 3. évf. 7. szám

Puskával az állatokért

Aktív természetvédelem. A populáció szabályozása. Az állatok téli etetése. Költséges hobbi. A felsoroltak mindegyike a vadászat jellemzője, holott a fanatikus, és laikus állatvédők nagy része közönséges gyilkosnak tekinti az őzekre, vaddisznókra, nyulakra és egyéb vadra fegyvert emelőket. A vadászok nem az állat életének kioltását tekintik hivatásuknak, hanem az élővilág alaposabb megismerését, és ésszerű hasznosítását, mert a vad a legrégebbi megújuló erőforrás a Földön.

teljes cikk

Barangoló - 2012. - 3. évf. 7. szám

Kőben őrzött történelem

Országjárás során úton-útfélen várakba, várromokba botolhatunk. Elődeink elsősorban védekezési célból emeltek olyan masszív épületeket, épületegyütteseket, melyek alkalmasak voltak az őrség elszállásolására és az emberek védelmére. Kezdetben földvárakat építettek, majd a technika fejlődése és az állandó települések létrejöttével tartósabb, erősebb építmények készültek, melyek hatékonyságát bástyák, tornyok növelték.

teljes cikk

Városi legenda - 2012. - 3. évf. 7. szám

Hírhedt pesti szélhámosok

Bűnöző és bűnöző közt óriási a különbség. Egy rablógyilkos például aligha, míg egy vérbeli szélhámos amolyan „romantikus hőssé” is válhat, és joggal kerülhet a városi legendák arcképcsarnokába.

teljes cikk

Egészség - 2012. - 3. évf. 7. szám

Allergia és intolerancia

Gyakran puffadt a hasa? Sokszor kínozza migrén? Rosszul alszik? Netán pattanásos, vagy éppenséggel száraz a bőre? A tüneteknek érdemes utánajárni, mert akár ételérzékenység is lehet a háttérben! A szakemberek szerint egyre növekszik azoknak a száma, akiknek a szervezete valamilyen táplálékféleséggel szemben intoleráns. Ezzel együtt az allergiások száma is egyre növekszik.

teljes cikk

Gasztronómia - 2012. - 3. évf. 7. szám

Kenyérsütés otthon

Szánalmas állapotok uralkodnak a hazai pékárupiacon – az országos üzletláncokban szinte képtelenség egy kiló jófajta (értsd: nem romlik meg másnapra) fehér kenyérhez jutni, az áruira valamit is adó delikát üzlet pedig sajnos nincs minden sarkon. A legegyszerűbb megoldás, ha otthon sütjük a kenyeret.

teljes cikk

Az ember - 2012. - 3. évf. 7. szám

Öntörvényű és elemi erejű

Grandpierre Atilla számtalan dologgal foglalkozik: csillagász és zenész, kutat, tudományos műveket és verseket ír, előadásokat tart és koncerteket ad, de szerteágazó tevékenysége nagyon is egylényegű. Ahogyan felismerései szerint az egész világegyetem és az élet is.

teljes cikk

Lélektől Lélekig - 2012. - 3. évf. 7. szám

Jókedv kontra rosszkedv

„A legsúlyosabb bűnt követtem el, mit ember elkövethet. Sosem voltam boldog.”
Jorge Luis Borges

teljes cikk

Testben lÉlek program - 2012. - 3. évf. 7. szám

Ép Testben Ép Lélek, Ép Lélekkel Ép Test!

Ha követték őszi eseményeinket, akkor gazdagabbá váltak a Testben lÉlek fotókiállítás csodás alkotásaival, egy ismereteket nyújtó nyílt nappal, és „Az Ősz Világa” – kreatív gyermekpályázat remekműveivel. Most egy nagyon színes programkínálattal hívjuk meg Önöket a 2012. december 8–9. napján megrendezésre kerülő, Testben lÉlek Családi Hétvégénkre, amelyről kicsik és nagyok, egyedülállók és nagycsaládosok egyaránt számos izgalmas élménnyel térhetnek majd haza.

teljes cikk

Sport - 2012. - 3. évf. 7. szám

Lökik, söprik, csúszik...

Sokáig nem tartozott a népszerű sportok közé, de az utóbbi két évtizedben egyre több rajongója van a curlingnek, ami 1998-ban lett hivatalos olimpiai sportág.Több kísérlet is történt már a sportág magyar elnevezésére – mint csúszókorong vagy jégteke –, ám egyik sem igazán megfelelő, így egyenlőre marad a curling elnevezés.

teljes cikk

Ez + Az - 2012. - 3. évf. 7. szám

„Ma szentelé föl a komoly hit, s vidám zenével körmenet”

Hidak nélkül bármely folyó köré épült nagyváros életképtelenné válna, Budapest azonban még ennél is különlegesebb eset, hiszen Budapest sem lenne, ha két részét nem kötnék össze átkelők. A magyar főváros hídjainak regényes történetén pillantunk végig.

teljes cikk

Ez + Az - 2012. - 3. évf. 7. szám

Bret Easton Ellis: Amerikai Psycho

Patrick Batemannek két énje van: az egyik egy 27 éves, gazdag, sármos befektetési bankár a Wall Streetről, akinek élete – melynek 3 évét gondos részletességgel, jelen időben mesél el saját maga az olvasónak – egyszerűen szólva irigylésre méltó. Hogy miért?

teljes cikk

Autók - 2012. - 3. évf. 7. szám

A mérce

Van egy Mercedes, amely igazán nagy hírnévnek örvend, és harminc évvel a gyártása befejezése után is kultusz autónak számít. Szerepelt számtalan filmben, hollywoodi sztároktól kezdve az államfőkig sok ismert és gazdag ember ült a hátsó ülésén. Brezsnyev és Castro nagy kedvence volt.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 7. szám

Áthangolják magukat az autóutak mellett élő szöcskék

A szöcskeciripelés az állatvilág legjellegzetesebb hangjai közé tartozik, és a rovarok életében rendkívül fontos szerepet is játszik, a hímek ugyanis ezzel hívják magukhoz a nőstényeket.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 7. szám

Öntudatra ébredt az internet?

A számítógép öntudatra ébredése a sci-fi rajongói számára szinte már elcsépelt toposz, a valóságban azonban – a témába vágó tudományos-fantasztikus művek fényében talán mondhatjuk: szerencsére – még nem találkozhattunk ezzel a jelenséggel.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 7. szám

Megfigyelik a vevőket az újfajta kirakati babák

Súlyos kritikák érték az Almax nevű, kirakati babákat forgalmazó olasz céget, termékei ugyanis nemcsak ruhák bemutatására alkalmasak, hanem a vásárlók megfigyelésére is.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 7. szám

Szakmát váltott a cirkuszi ló: rendőr lett

Az emberi életben a hivatásváltás gyakran elkerülhetetlen, sok esetben pedig hasznos és kellemes esemény is, az állatokról azonban ugyanez nem mondható el, hiszen eleve kevés közöttük az olyan, akinek akár csak egy szakmája is lenne.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 7. szám

5500 éves gyilkosságra derült fény

Míg Agatha Christie Öt kismalac című regényében Hercule Poirot egy tizenhat évvel korábbi gyilkossági ügyet fejt meg, brit kutatóknak most 5500 év távlatából sikerült végrehajtaniuk hasonló bravúrt.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 7. szám

Nem is Händelé a Messiás?

Georg Friedrich Händel neve egybeforrt leghíresebb művével, a Messiással – néhány most előkerült levélben azonban a barokk zeneszerző tulajdonképpen maga jelenti ki, hogy túlzás neki tulajdonítani az oratóriumot, mert az nagyrészt Charles Jennensnek köszönhetően született meg.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 7. szám

Emberi ürülékből készül a jövő műanyaga

Műanyagok nélkül a modern világ elképzelhetetlen, az azonban komoly gondot jelent, hogy természetes úton nem bomlanak el. Az egyre halmozódó, csakis súlyos környezetkárosítás útján megsemmisíthető műanyagszemét égető problémájára évek óta keresik a választ a kutatók, és születtek is már megoldások.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 7. szám

Tízezreket telepítenének a Marsra

80 000 fős Mars-kolóniát akar létrehozni a SpaceX nevű űrhajózási magáncég milliárdos tulajdonosa. Elon Musk egy 36 milliárd dolláros programban gondolkozik, és kicsiben kezdene, majd fokozatosan lépdelne előre: első körben kevesebb mint tíz főt küldene a vörös bolygóra, akik megépítenék az első épületeket, valamint üzembe helyeznék az oxigént, műtrágyát és metánt termelő gépeket, a későbbi lakosokat pedig több turnusban vinné utánuk.

teljes cikk

 

hirdetés