MMM - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Szerkesztői köszöntő

Sportban igazán gazdag nyarunk volt. Drukkolhattak a focirajongók, izgalmasak a Forma–1 futamok, és nemzetek izgulhattak fiaikért/lányaikért az olimpiai játékokon. Azt hiszem, ezen a nyáron tényleg benne van a levegőben a kitartás és az elszántság, valamint ezek gyümölcsének a megélése...

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Vissza a jövőbe: kandallók és cserépkályhák

Kályhát vagy kandallót azért is lehet építtetni, mert ékévé válnak a háznak. Ez azonban csak az egyik szempont, a fatüzelésű fűtőalkalmatosságok ugyanis rendkívül gazdaságosak is.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Féktelen lendülettel

A Knorr-Bremse cégcsoport kecskeméti gyárában magazinunk annak járt utána, hogy miként készülnek a haszonjármű fékrendszerek létfontosságú elemei.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Ha a cukor dalolni tudna

Vásárokon, búcsúkon, vurstlikon és a ligetekben árulják évszázadok óta az édességkészítő mesterek portékáit. A törökméz, a medvecukor, a grillázs, a karamell, a nyalókák és a kókuszrúd nélkül aligha lehet elképzelni egy-egy falunapot, kirakodó vásárt.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Az élőket hívogatja, a holtakat siratja

A harangozás és vele együtt a harangöntés évezredes hagyományokra tekint vissza. Az összetett ismereteket és nagy körültekintést igénylő mesterséget ma Magyarországon egyedül Gombos Miklós és fia, Ferenc űzi.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Szerencsét hoznak a koboldok

Azt mondják, a koboldok nemcsak a mesekönyvek lapjain léteznek, hanem számos nép legendájában és mitológiájában is. Eszerint ezek az apró teremtmények sok-sok évvel ezelőtt még a föld fölött éltek, ma már azonban a föld alatt, erdők mélyén, magas hegyekben és bányákban elbújva az emberi civilizáció elől.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Nem kell lánc az új kerékpárhoz

Lánc nélküli kerékpárt fejlesztett ki egy magyar mérnökökből és feltalálókból álló csoport. A Stringbike előnye az ötletgazdák szerint, hogy nem igényel folyamatos karbantartást, miközben környezetbarát is, mert olajjal sem kell kenegetni a megfelelő működéshez. A bicikli egyelőre hazánkban készül, de ha beindul a szériagyártás, lehet, hogy kénytelenek lesznek Ázsiában előállíttatni az újabb hazai világszabadalmat.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Nanotechnológia

Miközben hazánkban sokan giccsként tekintenek rájuk, Nyugat-Európa egyes részein kultuszuk van: szinte minden háztartásra jut belőlük egy, saját érdekvédelmi szervezettel rendelkeznek, míg Svájcban külön újságot szentelnek nekik. Az MMM Magazin a kertitörpék birodalmában kalandozott.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 5. szám.

A minőségi kesztyű nem fogyóeszköz

Van, aki megelégszik vele, ha bárhol beszerezhető kötött vagy műbőr kesztyűt húzhat a kezére, de akadnak olyanok is, akik csak valódi bőrből vagy más, válogatott alapanyagból, kézzel előállított terméket hajlandók vásárolni.

teljes cikk

Aktuális - 2012. - 3. évf. 5. szám.

350 ezer külföldi látogató naponta

Pár évvel ezelőtt, 2005-ben, amikor kiderült, hogy London rendezi az idei olimpiát, hatalmas üdvrivalgás fogadta a hírt. Mostanra azonban már nem biztos, hogy mindenki annyira örült. Sokan ugyanis búcsút inthettek a megszokott hétköznapjaiknak...

teljes cikk

Barangoló - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Sportszeretet és kultúra Barcelonában

Barcelona Spanyolország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. Az autonóm Katalónia fővárosa alig 120 kilométerre fekszik a Pireneusoktól és a francia határtól. Mivel a Földközi-tenger partján fekszik, fontos kereskedelmi központ, amit mi sem bizonyít jobban, mint a több tucat piaca. Aki nem szeretné elhagyni hazánk területét, mégis nemzetközi vizekre vágyik, annak a sógorokkal közös Fertő-tavat kell meglátogatnia.

teljes cikk

Városi legenda - 2012. - 3. évf. 5. szám.

„Budapest, Budapest, te csodás...”

Ki hinné, hogy egykor önálló település volt a Tabán, ahová ma is oly nagy szeretettel látogatunk el, ha egy kis feltöltődésre vágyunk. A Tabán Budapest I. kerületének egyik városrésze, amely igazi romantikus negyed, vendéglőkkel, szórakozóhelyekkel, parkokkal, görbe utcákkal.

teljes cikk

Az ember - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Luxusiparból a noviciátusba

Kiss Ulrich jezsuita szerzetes fiatalon még egyáltalán nem arról álmodozott, hogy Isten igéjét hirdesse. Németországban nevelkedett diplomata szülők gyermekeként, majd marketinget tanult az egyetemen. Tudását többek között az egyik vezető luxus-kozmetikumokat gyártó és forgalmazó cégnél kamatoztatta. A teljes boldogságot a kiemelt fizetése nem hozta meg számára, ezért túl a negyedik X-en felvételét kérte a rendbe. Jelenleg is a Zsigmond Király Főiskolán tanít, illetve vállalkozók számára tart kurzusokat a sikeres menedzselésről.

teljes cikk

Egészség - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Mikor fordul szemészhez az ember?

Talán szemészetre járunk a legkevesebb alkalommal, ha nincs baja igazán a szemünknek. Pedig negyven éves kor felett még akkor is javasolt mindenkinek részletes szemészeti szűrővizsgálatra elmennie, akinek nincs semmilyen panasza. Több olyan betegségre is fény derülhet ennek során, amit még időben meg lehet gyógyítani, illetve lelassítani a folyamatot.

teljes cikk

Lélektől Lélekig - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Mindenütt jó, de legjobb otthon?

Manapság már nem olyan különös, hogy átmenetileg valamelyik rokonunk vagy barátunk külföldön dolgozik vagy tanul, vagy családot alapítva saját hazájától és szeretteitől távol él. A lehetőségek határtalanok, hiszen egyre kevesebb országhatár és politikai béklyó áll utunkba, ha külföldön akarunk szerencsét próbálni. A siker kecsegtető, ugyanakkor biztosak lehetünk benne, hogy nemcsak pozitív élmények, hanem nehézségek is várnak ránk.

teljes cikk

Testben lÉlek program - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Ép Testben Ép Lélek, Ép Lélekkel Ép Test!

Ép testben ép lélek? Mi jut eszükbe Juvenal római költő verssoráról?

teljes cikk

Sport - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Túl az EB-n és az olimpián

A nyári hónapok első nagy eseménye a labdarúgó Európa bajnokság volt. A mostani összefoglalóban jórészt ezzel az eseménnyel foglalkozunk. Majd ezt követte a londoni olimpia és paralimpia.

teljes cikk

Sport - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Szélbe kapaszkodó sportág

Veszélyes, de az általa nyújtott szabadságérzet mindenért kárpótolja művelőjét. A kitesurf még viszonylag fiatal sportág, mégis egyre többen választják. Mivel komoly felkészülést igényel, rendszerint társaságban űzik. Elengedhetetlen kelléke a szél.

teljes cikk

Ez + Az - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Carlos Ruiz Zafón – A szél árnyéka

A szél árnyéka a spanyol irodalom legnagyobb világsikere. Több mint 40 nyelvre lefordítva, több mint 40 országban kiadva és több mint 6 millió eladott példány. Egy könyv, amit nem érdemes kihagyni.

teljes cikk

Ez + Az - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Ha békét akarsz, készülj az olimpiára!

Ez volt a XII. olimpia jelmondata. Azaz, lett volna. Ennek az olimpiának, az 1940-esnek a rendezési jogát Japán, pontosabban Tokió kapta meg, ám a közvélemény nyomására, miszerint háborús országban (kitört a japán–kínai háború) nem lehet olimpiát rendezni elvesztette ezt a lehetőséget.

teljes cikk

Autók - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Újraélesztés

Mi a közös az alábbi autókban: Ford Mustang, Mini, Fiat 500, Dodge Charger, Chevrolet Camaro? Ezek azok a legsikeresebb retró autók, amelyek az újraélesztés után is jó eladásokat produkáltak.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 5. szám.

A Bermuda-háromszög rejtélye megoldódik?

A Bermuda-háromszögben történt furcsa dolgokra nem igazán akadt eddig magyarázat. Eltévedések, hajó eltűnések jellemzik a Karib-tenger ezen részét. Lehet, hogy most egy lépéssel közelebb kerültünk a megoldáshoz.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Kacsa sétáltatás

Gyorsan bejárta a világsajtót és a televízió állomások híradóit egy különleges állatsétáltatás. Nem véletlen, hogy hír lett abból, hogy Hong Minshun megsétáltatta a szárnyasait.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Megkerült földrész

A londoni Királyi Tudományos Társaság nyári kiállítása alaposan felkavarta az állóvizet és egy sor bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy Skócia északi partvidéke és Dánia közötti északi-tengeri terület valamikor lakott földrész volt. A sajtó rögtön elkeresztelte a területet európai Atlantiszra.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Drónok támadása

A pilóta nélküli repülő eszközök, magyarul drónok, már bekerültek a köztudatban. A hírek tették ismertté ezeket a szerkezetek, amelyeket a távolból, egy biztonságos bázisról irányít a pilótája.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Mackó kaland

Magyarországon máshogy mennek a dolgok állat támadás ügyben, mint a tengerentúlon. Következik egy megtörtént eset leírása, ami elmondja, hogy mi történik, ha az államokban egy kiskutyát megtámad egy medve.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Szellemváros

Az Új-mexikói sivatagban nemsokára felépítenek egy tipikus amerikai kisvárost, teljes csatorna, elektromos, vízrendszerrel, utakkal és házakkal. Az egymilliárd dollárba kerülő építkezés 24 km²-es területet vesz el a sivatagból.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Életmentő nyávogás

A birminghami autóbontó munkatársai élték szokásos mindennapjaikat, préselték össze az átvett autókat. A hatalmas gépbe már betették az ezüst, 1989-es évjáratú Porsche 944-est, mikor a kezelő nyávogást hallott.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Hamburger rekord

Az angliai Black Country-ban lévő Smokey’s étterem üzemeltetői ügyes ingyen reklámot csináltak maguknak: megalkották Európa legnagyobb hamburgerét.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Rajzszöges támadás

A 99. Tour de France kerékpáros körverseny 14. szakasza sajnálatos esemény miatt került be a híradásokba. A Limoux és Foix közötti rész vége előtt 11 km-rel, egy lejtős szakaszon szögtámadás érte a mezőnyt.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 5. szám.

A Millenium Falcon a tenger alatt?

Reméljük nem a nyári uborkaszezon és az X-Team reklámfogásának a következménye egy újabb tenger alatti ismeretlen objektum körüli felhajtás.

teljes cikk

 

hirdetés