MMM - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Szerkesztői köszöntő

Amit vártunk, abban már benne vagyunk. A nyár megcáfolhatatlanul elérkezett, és jó, ha felkészülünk rá, hogy az előttünk álló hetekben sokszor szökik majd a hőmérő higanyszála 30 fok fölé. Ennek természetesen leginkább azok örülnek majd, akik éppen a strandon tölthetik idejüket, ugyanis a fülledt irodaházakban, a forró lángos sütödékben, illetve a légkondicionáló berendezéssel fel nem szerelt lakásokban ilyenkor a legtöbben csak saját kitartásukban bízhatnak. Azt pedig már el is felejtettük, hogy nem is olyan régen még a sokáig elhúzódó hideg miatt panaszkodott az európai ember.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 4. szám.

A jövő építőanyaga a föld!

A FÖLDTÉGLA Gépgyártó és Szolgáltató Bt. a vályogtégla egy igen különleges, mondhatni modern változatának előállításával foglalkozik. Manapság újra igen divatos, hogy tulajdonképpen sárból, földből készült téglákat használjanak építkezéseken, bár sokakban még ma is több a kérdőjel ezzel az alapanyaggal szemben.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Minden kéz íze más és más!

A Benei és Társa Vagyonkezelő Kft. süteményeit, édességeit kóstolva nem gondoltuk volna, hogy olyan családias hangulatban készülnek ezek a finomságok, mint ami a budapesti üzemben fogadott minket. Igaz, már a telefonos bejelentkezésnél is a tulajdonos felesége, Benei Lászlóné vette fel a kagylót, majd az is kiderült, hogy férjével együtt részt vesznek a gyártási folyamatokban, ráadásul nem az irodában ülve.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Fektetve, felütve, fonva

A nádtető nemcsak szép, hanem roppant praktikus és – megfelelő törődés mellett – igen tartós is. Házépítésnél tehát mindenféleképpen érdemes elgondolkozni azon, hogy a cserép helyett ezt a megoldást válasszuk.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Termessz gombát otthon!

A gomba tápláló, finom és egészséges eledel. Bárki, aki kedveli, kis szakértői segítséggel saját otthonában is megtermelheti kedvenc gombafajtáját, s nem csak a közismert champignont vagy laskát, de olyan gyógyhatású gombákat is, amelyek kereskedelmi forgalomban nem kaphatók. A gombatermesztés fortélyai­ról, a különböző gombák sajátosságairól beszélgetett lapunk Vigh Dáviddal, a Champex Kft. cégvezetőjével.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Feltámadt a bakelit?

Egy évszázadon át a legfontosabb hanghordozó volt, a kilencvenes években eltemették, napjainkban azonban reneszánszát éli a hazánkban bakelit néven ismert klasszikus hanglemez. Ma már akár arra is van lehetőségünk, hogy teljesen egyedi fekete korongot készíttessünk magunknak a számunkra kedves hangfelvételből.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Papíron és LCD-kijelzőn

Katonai célokra készültek az emberiség első térképei. A harcok kimenetelében mindig is nagy szerepet játszott a helyismeret, hiszen a megfelelő haditervek kidolgozásághoz tudni kellett, hol húzódnak a hegyoldalak, hol folynak a speciális eszközök bevetését szükségessé tevő folyók, illetve hol találhatók települések, amelyek akár élelmiszer-utánpótlást is jelenthetnek. Az első térképeket természetesen még kézzel barlangfalakra, papiruszra, bőrre rajzolták. Ma már számítógépeket is használnak. A legújabbakat már műholdas felvételek segítségével készítik.

teljes cikk

MMM - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Babavilág

Egy játékbaba készítő és javító műhely története nem is indulhat másként, csak mint a mesében. Valahogy így: egy vidéki kisvárosban egy férfi meglátott egy szép lányt, aki egy műhelyben éppen szorgalmasan hímezgetett. A lány megtetszett neki, hamarosan feleségül kérte. A hölgy később elkezdett babakészítéssel foglalkozni, s tette mindezt olyan elszántsággal, hogy a házaspár Párizsba ment ellesni a masébabák készítését. Később aztán megnyitották bababoltjukat a mai Károly körúton. Történt mindez négy generációval ezelőtt, a 20. század hajnalán.

teljes cikk

Aktuális - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Bűnözők veszélyeztetik a készpénz tekintélyét

Naponta cserélnek gazdát hazánkban a hamisított bankjegyek. A nem eredeti bankjegyek többségét viszonylag könnyű felismerni, de akadnak megtévesztésig kiváló minőségű „utángyártmányok” is. Az áldozattá válás elkerülése érdekében hasznos felvérteznünk magunkat a bankjegyek biztonsági elemeivel kapcsolatos alapismeretekkel.

teljes cikk

Barangoló - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Domborzatok között húzódnak meg az értékek

Fóti-Somlyó és Csíksomlyó. Két magyar tájegység a határ innenső és túlsó oldalán. Mindkettő egyaránt híres természeti szépségeiről és kulturális értékeiről. A Budapesttől mindössze 25 km-re levő egy legendás sütemény névadója, míg az Erdély szívében, a hegyek között megbúvó másik a világ magyarságának egyik legismertebb találkozóhelye.

teljes cikk

Városi legenda - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Nagyvárosi Indiana Jones-ok

Hogy extrém sport, műélvezet vagy veszélyes hóbort, arról megoszlanak a vélemények, mindenesetre korunk egyik legérdekesebb hobbija az urban exploration, vagy becenevén az urbex. Képviselői elhagyott épületekbe, katakombákba, csatornákba és lezárt területekre lógnak be, hogy felfedezzék maguknak és lefotózzák a városi környezet azon zugait, amiket a legtöbben sosem láthatnak.

teljes cikk

Az ember - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Szívvel lélekkel dolgozik évtizedek óta

>Az utolsó mohikánnak nevezi magát szakmájában Pető Lajos úr, aki mondhatni a Wesselényi utcai üzletbe született. Édesapja is cipészmester volt, családi vállalkozásuk 1921 óta működik. Már négyévesen a boltban játszott, úgyhogy nem is volt kérdés, milyen szakmát válasszon.

teljes cikk

Egészség - 2012. - 3. évf. 4. szám.

A pelenkakiütéstől a pattanásokig

A gyermekeknek más a bőre, mint a felnőtteknek, így értelemszerűen a betegségeik is más jellegűek ? emelte ki Dr. Boér Nóra bőrgyógyász. A szakorvost az MMM Magazin a gyermek- és kamaszkori bőrbetegségekről kérdezte meg. Mint lapunknak kifejtette, a kicsiknek sokkal puhább a bőre, nagyobb a víztartalma, ami hólyagképződésre hajlamosít. Ezen kívül még nem alakult ki teljesen az immunrendszerük, ami ugyanis csak körülbelül 10 éves korra éri el a felnőttkori állapotot. Emiatt pedig hajlamosabbak a bakteriális, a gombás és a vírusfertőzésekre.

teljes cikk

Lélektől Lélekig - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Hogy azt válasszam, akit szeretnék, és azt kapjam, akit megérdemlek

„Nincs kockázat a szerelemben, és ezt te is meg fogod tanulni. Az emberek évezredek óta keresik és megtalálják egymást.”
Paulo Coelho: Brida

teljes cikk

Sport - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Váratlan történetek, eredmények

Miközben várjuk a londoni olimpia megnyitóját, addig itthon is történtek olyan események, amelyek jórészt váratlan eredményt, meglepetést hoztak. Sorba vesszük ezeket, s rögtön tapasztalhatja Ön, Kedves Olvasó, hogy ezek az eredmények tényleg olyanok, amelyeket a közönség nagyobb része nem várt, mert nem is várhatott.

teljes cikk

Sport - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Foci hátraszaltó közben

Foci, tollas és röplabda elegye, a hazánkban is ismert sportok közül legközelebbi rokonságban a lábtoll-labdával áll. A sepak takraw félezer éves ázsiai játék, ma is ők űzik a legmagasabb szinten, játékuk bővelkedik akrobatikus elemekben, nem lenne meglepetés, ha hamarosan az olimpián is találkoznánk vele.

teljes cikk

Autók - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Az olcsó kisautóból drága kiskocsi lett

Létezik egy több mint félévszázados, szeretetre méltó, úttörő technikai megoldásokkal készült kisautó, ami kedvelt közlekedési eszköze az átlagembernek és számos világsztárnak. A felkorbácsolt érzelmeket mutatja a rajongói tábor. A gyár által szervezett éves találkozóra általában 25 ezer körüli Mini fan vándorol el, van, aki háromezer kilométert is autózik a néhány napos szórakozásért. Mindez egy görög származású mérnöknek köszönhető, aki 1906. november 18-án látta meg a napvilágot, a törökországi Izmirben.

teljes cikk

Ez + Az - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Állati ötlet

Kutyák számára készít süteményeket és tortákat egy magyar vállalkozó. A termék valamennyi összetevője emberi fogyasztásra is alkalmas, de az ötletgazda jogi okokból mégsem kínálhatja termékeit a család asztalára. A receptek megalkotásakor a kutyák szervezetének tápanyagszükségleteit vették figyelembe, ezért az „édességek” nem tartalmaznak cukrot vagy kakaóport.

teljes cikk

Ez + Az - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Felszedett szemek

A harisnya története a zoknival kezdődött. Sokáig gyakorlatilag nem is vált külön a két lábbeli „evolúciója”, mára azonban a harisnya szuverén, az összhatást döntően befolyásoló ruhanemű lett.

teljes cikk

Ez + Az - 2012. - 3. évf. 4. szám.

A puskázás fortélyai

Valljuk be, alig akad köztünk olyan, aki diákkorában legalább egyszer ne puskázott volna. Eme iskolai tevékenységről széleskörű társadalmi vita folyik, nemcsak elméleteket, de szinte már kész filozófiát alkotnak róla a hozzászólók. Egyesek ezt továbbra is csalásnak, tisztességtelen előnyszerzésnek minősítik, míg mások megengedőbbek: pusztán diákcsínynek, az iskolai lét természetes velejárójának tartják.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Ejtőernyő nélkül ugrott egy brit kaszkadőr

Hétszázharminc méter magasról ugrott le ejtőernyő nélkül Gary Connery. A brit kaszkadőr ezzel új magassági rekordot állított fel. Az ugrásról készült videofilm a youtube-on is megtekinthető.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Zebrával és papagájjal ment italozni egy férfi

Bárba indult kikapcsolódni egy férfi az egyesült államokbeli Iowában, ám nem egyedül, hanem házi kedvenceivel, egy zebra és egy papagáj társaságában. Bajba viszont nem emiatt került, hanem azért, mert már előtte felöntött a garatra, s ittasan vezetett.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Mellbősége miatt vesztette el az állását

Felmondott a vezetőség egy amerikai fehérneműbolt eladójának, mert szerintük a 29 éves nőnek túl nagyok a mellei. Az ABC News jelentése szerint a New Jersey-ben élő Lauren Odes munkaügyi pert indított a New York-i Native Intimates vállalat tulajdonosaival szemben.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Emu lett a törzsvendége egy ausztrál bárnak

Új törzsvendégre tett szert egy ausztrál szálloda bárja: egy emu látogatja időről-időre a létesítményt – adta hírül a news.com.au ausztrál hírportál.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Kávéért landolt a pilóta

Kávézni támadt kedve egy vitorlázó repülőgép pilótájának Izraelben, ezért leszállt közvetlenül egy bevásárlóközpont mellett az ország északkeleti részén lévő Tiberias városában – adta hírül a The Jerusalem Post.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Légycsapók sodródtak partra Alaszkánál

Szokatlan úszó tárgyakat vetett partra a víz Alaszkánál: az egyik strandon több tucat légycsapóra találtak – jelentette az UPI hírügynökség.

teljes cikk

Színes világ - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Szesztilalommal sújtják Japánban a közalkalmazottakat

Fukuoka városvezetése megtiltotta a közalkalmazottaknak, hogy nyilvános helyen alkoholt fogyasszanak. A japán város büdzséjéből fenntartott közintézmények dolgozói ezentúl csak otthonukban ihatnak szeszes italt.

teljes cikk

 

hirdetés