Városi legenda - 2013. - 4. évf. 8. szám

A patina súlya alatti művészvilág

Hegedűs D. Géza fogalmazta meg találóan a legendás Fészek Klub mai állapotát. A Kertész utca és a Dob utca sarkán ott van az a ház, szürkén, szerényen, öregesen, mintha a nyolcvanas évek végén leengedték volna a rolót, és nem is húzták volna fel azóta sem.

teljes cikk

Városi legenda - 2013. - 4. évf. 7. szám

A színésznő szerelmi élete és tragédiája

Bajor Gizi halálának körülményeiről valóságos kis könyvtár kerekedett, ami minden bizonnyal tovább növekszik még a következő években, évtizedekben is. Az elmúlt évszázad egyik titokzatos gyilkosságáról, vagy öngyilkosságról van szó? Egyik sem kizárt.

teljes cikk

Városi legenda - 2013. - 4. évf. 6. szám

Varázsseprű és macskaháj

Varázsolnak, jövendölnek, átkot szórnak. Kulcslyukon át közlekednek, seprűn szelik át az eget. Éjszaka besurranó fekete macska képében, vagy egy ismeretlen testébe bújva rejtik el személyüket a hétköznapi ember elől. A boszorkányokról szóló, kissé meseszerű hiedelmek abból a világból származnak, amikor tízezreket égettek el Európa és Magyarország máglyáin boszorkányság vádjával.

teljes cikk

Városi legenda - 2013. - 4. évf. 4. szám

Pócspetri, „a rendőrgyilkos falu”

Hatvanöt éve, június 3-án történt a hírhedt Pócspetri-ügy, amikor is a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen az iskolák államosítása elleni tüntetés során tisztázatlan körülmények között meghalt egy rendőr. Az esetből az akkori hatalom gyilkossági ügyet kreált, a falu lakosságát meghurcolták, az országos sajtóban egyházellenes propagandakampány indult. Az ügy végül elég sokáig, a 90-es évekig elhúzódott…

teljes cikk

Városi legenda - 2013. - 4. évf. 3. szám

Gyerünk a moziba be!

Volt egy szeglete Pestnek, ahol néhány órára összegyűlt minden jókedv, ami csak volt a városban. Az Operaház körül, az Orfeumtól a Révay utca elejéig és a Dalszínház utca sarkától a Nagymező utcáig, 1910 táján este hattól éjfélig mindenki megfordult, akinek pár forint volt a zsebében. S hogy mi vonzotta ide őket ennyire? Az új korszak egyedülálló találmánya, minden illúziók legtökéletesebbje: a mozi!

teljes cikk

Városi legenda - 2013. - 4. évf. 2. szám

Hidegvérű asszonyok

Van egy falu a Tiszazug szívében, ahol közel kilencven éve asszonyok tucatja mérgezte meg férjét, apját, rokonát arzénnal. A falu azóta is alussza álmát, mintha megállt volna itt az idő, csendesek az utcák, szótlanok a járókelők... Kollektív bűntudatvállalás, évszázadot átívelő szégyenérzet? Nagyréven és környékén nem beszélnek a történtekről, a még élő szemtanúk is inkább a múlt homályába temetkeznek.

teljes cikk

Városi legenda - 2013. - 4. évf. 1. szám

Pintye testvérek a leánykollégiumban

40 évvel ezelőtt történt hazánkban először nagyobb túszdráma. Az eset rendkívül felkavarta az embereket. Akkor ugyanis még más világ volt, nem volt mindennapos az erőszak. A történések helyszínén, Balassagyarmaton azóta sem felejtették el azokat a szörnyű napokat, amikor a Pintye testvérek határőrtiszt édesapjuk szolgálati fegyvereivel kollégista lányokat ejtettek azért túszul, hogy szabadon távozhassanak nyugatra az országból. Végül egyiküket megölték a mesterlövészek, másikukat pedig 15 éves szabadságvesztésre ítélték.

teljes cikk

Városi legenda - 2012. - 3. évf. 8. szám

A Tangókirály

Kalmár Pált, csak a tangó királyaként emlegették a harmincas, negyvenes években. Ő volt a kor egyik legnagyobb énekes sztárja. Több száz hangfelvétel készült vele nemcsak itthon, hanem egész Európában. Az egyetlen igazi magyar világsiker, a Seress Rezső-sláger, a Szomorú vasárnap első két felvételének előadója is ő volt.

teljes cikk

Városi legenda - 2012. - 3. évf. 7. szám

Hírhedt pesti szélhámosok

Bűnöző és bűnöző közt óriási a különbség. Egy rablógyilkos például aligha, míg egy vérbeli szélhámos amolyan „romantikus hőssé” is válhat, és joggal kerülhet a városi legendák arcképcsarnokába.

teljes cikk

Városi legenda - 2012. - 3. évf. 6. szám.

Ki volt Füttyös Gyuri?

Egy igazi városi legenda Füttyös Gyuri története. Mindenki ismerte őt annak idején, aki Pesten lakott, hiszen számtalan utcán, téren is összefuthattunk vele.

teljes cikk

Városi legenda - 2012. - 3. évf. 5. szám.

„Budapest, Budapest, te csodás...”

Ki hinné, hogy egykor önálló település volt a Tabán, ahová ma is oly nagy szeretettel látogatunk el, ha egy kis feltöltődésre vágyunk. A Tabán Budapest I. kerületének egyik városrésze, amely igazi romantikus negyed, vendéglőkkel, szórakozóhelyekkel, parkokkal, görbe utcákkal.

teljes cikk

Városi legenda - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Nagyvárosi Indiana Jones-ok

Hogy extrém sport, műélvezet vagy veszélyes hóbort, arról megoszlanak a vélemények, mindenesetre korunk egyik legérdekesebb hobbija az urban exploration, vagy becenevén az urbex. Képviselői elhagyott épületekbe, katakombákba, csatornákba és lezárt területekre lógnak be, hogy felfedezzék maguknak és lefotózzák a városi környezet azon zugait, amiket a legtöbben sosem láthatnak.

teljes cikk

Városi legenda - 2012. - 3. évf. 3. szám

Bolhából legenda

A Petőfi Csarnok, vagyis a PeCsa bolhapiaca tavaly ünnepelte negyedszázados fennállását. Bár „máig harcoló német katonát” nem árulnak, és soha nem is árultak ott, sok különleges tárgy öregbítette az intézmény hírnevét. A mára már legendássá vált Petőfi Csarnokbeli (pontosabban annak szabadtéri színpada körül található) bolhapiac keletkezéstörténete egyáltalán nem legendás.

teljes cikk

Városi legenda - 2012. - 3. évf. 2. szám

Kis földalatti történet

A budapesti „kisföldalattiról” minden túlzás nélkül állítható, hogy a világ egyik legszebb és legkülönlegesebb tömegközlekedési eszköze, egy igazi hungaricum. A több mint 115 éve működő kéregvasút az európai kontinens legrégebbi földalatti tömegközlekedési eszköze, amelynek eredetiségét minden felújításakor igyekeztek a lehetőségekhez mérten megőrizni, illetve korhűen rekonstruálni.

teljes cikk

 

hirdetés