Sport - 2013. - 4. évf. 8. szám

Falmászás

Minden testrészt megmozgat!

Tériszonyosak is elkezdhetik

A falmászás fiatal sport, az ország szinte minden részében végezhető tevékenység, olyan embereknek ajánlható, akik szeretik feszegetni a határaikat.

A falmászás az emberiséggel egyidős hegymászás modern kori kivitele. Létrejöttét az indokolta, hogy a természetben a mászás tavasztól őszig végezhető az átlagember számára, télen, zordabb időszakokban és sötétben nem művelhető. Így jött az ötlet, hogy zárt térbe vigyék a természet lágy ölén végezhető sportot. A legelső kezdeményezés a jó öreg Európában 1964-ben indult el, ekkor építették az első mászófalat Nagy-Britanniában. Megalkotója egy testnevelő tanár volt, az első, nagyközönség által is látogatható mászható fal valószínűleg a szigetországi Sheffieldben épült.

Itthon szokás szerint fáziskéséssel érkezett meg az új sport, a rendszerváltás körül. Budapest külvárosi részében lévő, megszűnt ipari létesítményekben épültek először mászófalak és néhány tornateremben. A starthoz köze volt a Magyar Honvédelmi Szövetségnek (MHSZ), amely anno összefogta és irányította a technikai, és a katonaság profiljához illő sportokat, tevékenységeket.

Hol lehet mászni?

A falmászás nemcsak egyesületeknél, klubokban, hanem nagyobb sport szakboltokban is kipróbálható. A boltok többségében felépítettek pár méter magas falat, ahol biztonságos körülmények között ki lehet próbálni a falmászást. A fal célja leginkább a megvásárolandó felszerelés kipróbálása és kedvcsinálás a sporthoz.

Ahogy egyre jobban népszerűbbé vált az új sport, úgy került egyre könnyebben megközelíthető helyekre. A legtöbb falmászóhely Budapesten működik, az ország többi részén a megyeszékhelyeken, és a nagyobb városokban találhatók. Így azután kisebb-nagyobb utazással, de vidéken is elérhető ez a sport.

A mászófalak kisebb részét iskolák tornatermében hozták létre, a nagyobb csoportját profit orientált cégek építették, direkt erre a célra épített vagy átalakított épületekben.

A mászófalak anyaga általában fa, fő alkotóelem a vastagabb OSB lap vagy a rétegelt falemez. A lapokat vas, alumínium keretre rögzítik és így alakítják ki a mászófelületet. Ez az esetek nagy részében nem csak függőleges, mivel különféle hajlatokat, töréseket tesznek a síkfelületbe. Az igazán embert próbáló részek a mennyezetre kerülnek, ahol sík és kiemelkedő részeket is kialakítanak.

A falakból kétféle létezik, az egyik a mobil kivitel, ahol általában az építőiparban használatos állványzathoz hasonló váz rejtőzik a fal mögött. Ezt a vázat rögzítik az épület falához vagy önhordó szerkezetként megáll a saját lábán. A másik kivitelt az épületbe szilárdan rögzített verzió jelenti. A fellépő erők nagyságát mutatja, hogy a szolnoki középiskola tornacsarnokába épített mászófelület vázát – néhány helyen – a kőfalon is átmenő hosszú csavarokkal rögzítették az épület falához. A mennyezeten méterenként elhelyezett I alakú vasgerendák a tartók, erre a stabil fémvázra került rá a faburkolat.

A „kapaszkodóként” szolgáló különféle formájú „kövek” – amit a szakmai szleng fogásoknak nevez – homok/műgyanta keverékéből készülnek és a szakboltokban megvásárolhatók. A „kövek” a beléjük kapaszkodó, a rajta álló versenyző vagy az anyag elöregedése miatt időnként el szoktak törni, pótlásuk nem okoz gondot, mert könnyen cserélhetők. A fal magasabb részein kialakítanak jó néhány rögzítési helyet (nitt), amikbe beleakasztják a karabinert, ebben fut a mászót biztosító kötél. A nittek rögzítése nemcsak a farészbe történik, hanem az alatta lévő fémszerkezetbe is. Azért szükséges a komolyabb rögzítés, mert amikor a kötéllel biztosított versenyző esik (maximum néhány métert), akkor a mászó súlyának többszörösét kell megtartania. Ennek a kialakításnak, a kiképzett és gyakorlott edzőknek köszönhetően, a kezdők is abszolút biztonságosan végezhetik a falmászást.

Változatok a szórakozásra

Külföldön, többnyire az Egyesült Államokban elképesztő méretű és formájú falmászó létesítményeket hoztak létre. Található köztük óriássziklákat formázó építmények és hagyományos mászófalak is. Például Belgiumban építettek egy 40 méteres szabadtéri mászófalat vagy inkább tornyot.

A falmászást többféle stílusban lehet csinálni, a legutóbb kialakult ága azzal a céllal jött létre, hogy fogyásra, izmosodásra serkentse a művelőjét. Ez is természetesen a ma divatos wellness szolgáltatások közé tartozik, amit a hölgyeknek fitnesz mászás néven kell keresniük.

Nagy szikladarabnak vagy vándorkőnek fordítható a boulder szó, ami egy mászás fajtát is jelöl. A boulder mászásnál csak néhány méterig (3–4 m) történik meg a mászás, és nem alkalmaznak biztosítást. A kijelölt pálya első pillantásra könnyűnek tűnik. A valóságban jó fizikum, kiváló logikai és helyzetfelismerő készség szükséges a pár méteres pálya teljesítéséhez. Ha esés történik, akkor a fal alatt elhelyezett szivacs-rétegen vagy az egyre több helyen használt speciális boulder szivacsokon történik a landolás.

A nehézségi mászás a következő. Itt már a hegymászásban használt, erős anyagból készült, úgynevezett beülőt visel a sportoló, és ahogy mászik, úgy akasztja be a falon található nittekbe lévő karabinerbe a biztosító kötelet. Ezért maximum csak pár métert zuhanhat, miközben a társa alulról biztosítja.

A másik biztosítási forma a felső biztosítás, más néven top rop. Ilyenkor egy gyakorlott mászó felviszi a kötelet a fal tetejére és az onnan lelógó kötelet rögzítik a beülőre, miközben a biztosítás felülről jön, a biztosítást végző személy pedig alul tartja a kötelet.

A nehézségi mászáskor ugyanazt a pályát teljesíti minden versenyző, de úgy, hogy a résztvevők nem látják egymást verseny közben, csak miután teljesítették a kijelölt utat. A versenyzésre szolgáló falrész megtekintése közösen történik, de elkülönített teremben (izolációs zóna) melegítenek, és onnan hívják be a versenyzőket. Az lesz a legjobb, aki a kezdőponttól a legmagasabbra jut. A döntőbe a különféle selejtezőkön, elődöntőkön át vezet az út.

Talán a leglátványosabb a gyorsasági verseny. Itt a versenyzők párosával, egymás mellett, egyszerre indulnak, két teljesen egyforma útvonalon. A nevében benne van a viadal lényege, a két versenyző közül az nyer, aki az adott távot rövidebb idő alatt teljesíti. Ez rendkívül látványos, jól közvetíthető versenyág.

Hegyre fel!

A falmászás nem csak teremsport, szabadtéren is építettek különféle mászófalakat, mászó- tornyokat. A többségében fából készült építményeket általában kalandparkokban, wellness központokban használják.

A falmászás a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség (MHSSZ) oltalma alá tartozik, mivel a mesterségesen kialakított falat ugyanolyan technikákkal hódítják meg, mint a természetben lévő sziklákat. A hegymászók II. világháború utáni hazai szerveződése 1966-ban jött létre, a Magyar Természetbarát Szövetség hegymászó bizottságaként alakult meg a Magyar Hegymászó Klub, Nógrádi Gyula vezetésével. Három évvel később elérték azt, hogy az új hazai szerveződést felvették az Alpinista Szövetségek Nemzetközi Uniójába. Érdekesség, hogy az UIAA-val jelölt társulásnak az 1932-es indulásakor Magyarország alapító tagja volt.

2000. december 7-én alakult meg a Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség, aminek harminc fölötti hazai klub a tagja. A szövetség két részre tagozódik: a hegymászó és versenymászó szakágra. A szövetség megközelítőleg tízezer hegyet mászó sportolót tömörít, amelybe beletartoznak a falat mászók is.

Még két szerveződést feltétlen meg kell említeni, amelyek a hazai hegymászó oktatókat fogják össze, egyik a Magyar Hegymászó Oktató Egyesület (MAHOE), aminek a megalakulása 1990 novemberében történt, tizenkét fővel és három, igen jól használható tankkönyvvel.

A másik szerveződés a Magyar Hegymászó Oktatók Kollégiuma (MHOK). Ez felügyeli és irányítja a hegymászók képzését és a képzés magas színvonalon tartását. Ma már más szervezetek is foglalkoznak oktatással, de ez volt az első.

A sportággal való ismerkedéshez az alapfokú hegymászó tanfolyamot javasolják. Létezik nyári és téli kivitele a magashegyi hegymászó tanfolyamoknak, speciális gleccsermászó kurzus és diák sziklamászás is, ezek a kurzusok elérhetők a hegymászó egyesületekben.

A hazai falmászó versenyeken 150–200 sportoló vesz részt, a csak ebből élő profi sajnos még nincs, de ez a közeljövőben változhat. A gyorsasági szakágban a közelmúltban Gál Bence ifjúsági világbajnokságon bronzérmet nyert. Az ifjak között többen is bontogatják a szárnyaikat, a reményt az adja, hogy világbajnokságot és világkupát is rendeznek a falmászásból. A jól közvetíthető, közösségépítő sport, kiválóan erősíti az olimpiai eszmét, ugyanis a sportolók az edzéseken egymást biztosítják, így erősítve az egymásért való felelősségvállalást. A sportszövetség nemzetközi része ezért erősen lobbizik, hogy olimpiai sportággá váljon a falmászás, amire komoly az esély.

Kezdő lépések a falon

Kisebb gyermekek részére speciális falakat is gyártanak. Az általános iskolákban, játszótereken, játszóházakban felszerelt pár méteres falakon színes kapaszkodók találhatók. Némelyikben hatalmas bemászó lyukakkal ellátott alagútrendszer és csúszda is van.

A falmászással kapcsolatos információkról Lapu Béla tájékoztatta az MMM Magazint, aki a Magyar Hegymászó Oktatók Egyesületének és a Magyar Hegymászó Oktatók Kollégiumának is a tagja. Valamint a RISZI DSE Hegymászó és Falmászó Turisztikai szakosztályának a vezetője. Mi a szép a falmászásban kérdésre, a klasszikus választ kaptuk, hogy ki kell próbálni. Ha megtetszik, akkor nem kell magyarázni, ha pedig nem szimpatikus, akkor beszélni ugyan lehet róla, de úgysem lehet bele beszélni a kipróbálóba a sport kedvelését. A legfontosabb kérdés, hogy a tériszonyosok is elkezdhetik-e a sportot? Erre a válasz igen, mert a sport a saját határaink feszegetéséről szól, és aki tériszonyos, apró lépésenként tágíthatja a határait. A sport egy kis odafigyeléssel gyakorlatilag veszélytelen a megfelelő szakértő felügyelet mellett, kiváló nevelő hatása is van azáltal, hogy egymást biztosítják a mászók.

Szerencsére már minimális beruházással is el lehet kezdeni a falmászást. A legnagyobb összeget a speciális cipő megvétele jelenti, amire a kezdőnek maximum tízezer forintot érdemes szánnia. A gumírozott talpú és oldalú, általában a megszokott méretnél kisebb és szorosabb cipőből léteznek drágább darabok is, de kezdésnél felesleges beruházni a borsosabb áruba, mert azok különleges tulajdonságait csak a sportban járatosabbak tudják kihasználni. A ruházat sportos, hosszú vagy rövidnadrágból és pólóból áll. A felszerelés része a fehér port tartalmazó, derékra csatolható tartó, ami sokféle színben, formában érhető el. A kéz csúszását megakadályozó magnézium por alakú, mint a hintőpor, de létezik folyékony kivitele is. Ezek szükségesek a starthoz, és az edzések díja, ami vidéken olcsóbb, míg Budapesten ez havonta általában 8–10 ezer forintos beruházást jelent.

Az edzés

Az edzés általános bemelegítéssel kezdődik, amivel a vérkeringést felpörgetik és az ízületeket, izomzatot bemelegítik. A 15–20 perces alapos átmozgatás után jön a falmászás, ahol a kezdők általában az első időkben legtöbbször csak 10–15 percet tudnak mászni, mert annyira elfárad a szokatlanul nagy igénybevételtől az alkarjuk és a kezük. A sportág nemcsak a testet, hanem a szellemet is edzi, ugyanis oda kell figyelni és logikázni kell, hogy a kezeivel hol kapaszkodik, a lábaival pedig hol támaszkodik a mászó. Ezért a mászás a mindennapi munkából, rohanásból rendkívül jól kikapcsolja a sportolót. A szolnoki klub tagjai között megtalálható a 8–10 éves gyermektől kezdve minden korosztály, az ötven fölöttiek is látogatják az edzéseket. A szakmák is változatosak, mászóklub tagja között van hivatásos katona, kocsmáros, adminisztrátor, vállalkozó, mérnök és számtalan más szakma képviselője. A hölgyek körében is népszerű a sport. A falmászás kiváló fizikumot biztosít, javítja a test kontrollálási képességét és olyan izmokat is megmozgat, amelyek létezéséről addig nem is tudott az illető.

Kívülállóként izgalmas látvány volt egy tízéves fiú a falon, akit az apukája biztosított. A kis srác pókembert megszégyenítő ügyességgel mászott fel hét méteres magasságba, ami bő két emeletnek felel meg. A leglátványosabb a plafonon mászás volt, ami igen nagy fizikai igénybevétellel jár.

Elérhetőség: RISZI DSE
5000 Szolnok, Áchim A. u. 12–14.
http://web.t-online.hu/lapub/fal/
Magyar Hegy- és Sportmászó Szövetség, 1282 Budapest, Pf. 6
http://www.mhssz.hu

Benedek Attila

 

hirdetés