Gasztronómia - 2013. - 4. évf. 8. szám

Méz, az istenek eledele

Mindenki tudja, hogy a méznek mennyi kiváló hatása van, használhatjuk akár belsőleg akár külsőleg, az eredmény magáért beszél. Legesleginkább azonban – sokak örömére – ezek a hatások a szánkban bontakoznak ki igazán. Íme néhány mézes különlegesség, amelyek feldobhatják az étkezéseinket, napunkat és még jótékonyan is hatnak testünkre-lelkünkre.

teljes cikk

Gasztronómia - 2013. - 4. évf. 7. szám

Méz a lelke mindennek

A méz jótékony hatása nem kérdéses. A meghűléses időszakokban mindenkinek ajánlható teába, vagy önmagában elfogyasztva, hiszen néhány kanál méz a legmakacsabb torokfájáson is segít. Gazdag vitaminforrás és kitűnő ételízesítő. Főételekhez, elsősorban húsok mellé ajánljuk, a kicsit pikánsabb, kesernyésebb ízeket nagyon különleges módon emeli ki.

teljes cikk

Gasztronómia - 2013. - 4. évf. 6. szám

A nyár főételei

A saláták szerepe étrendünkben sokáig csak a savanyúság fogalmával volt egyenlő. Pedig a nyers alapanyagokból készültek táplálkozási szempontból igen jelentősek, magas vitamin-, ásványianyag- és rosttartalmuk miatt. Cikkünkből sok érdekesség kiderül, például hogy a Cézár salátában eredetileg van szardella, és hogy miként lehet otthon gyorsan fagyit készíteni.

teljes cikk

Gasztronómia - 2013. - 4. évf. 4. szám

Fortélyok, trükkök, zsíros húsok

Nyár van, eljött a grillpartik ideje, a kertekből faszén illata árad. Olajos pácban úszó csirkemellek és előre gyártott fűszerkeverék, csomagolt hamburgerzsömlék és -pogácsák elkészítési technikái helyett elmondjuk, hogy melyek a legkönnyebben grillezhető húsok, és miért nem lehet elrontani egyes fogásokat.

teljes cikk

Gasztronómia - 2013. - 4. évf. 3. szám

Kelt és leveles

A konyha két mumusa a kelt és a leveles tészta, pedig némi gyakorlással könnyen elkészíthetőek. Az aranygaluska és a croissant új dimenziókba lép, ha már kitanultuk a módszert, amihez jóval több szükség van időre és türelemre, mint ügyességre.

teljes cikk

Gasztronómia - 2013. - 4. évf. 2. szám

Füstölt hús az egekben

Hazánkban az ünnep egyenlő négykilónyi hízással, mert kivétel nélkül túleszi magát mindenki. A legtöbb ünnepnek megvan a saját menüje, így természetesen a húsvétnak is. Mostani lapszámunk ezt járja körül.

teljes cikk

Gasztronómia - 2013. - 4. évf. 1. szám

Édes szájak

A sütit és a tortát mindenki szereti, aki nem, az még sosem evett igazán finomat. A sarki cukrászdában nem kell feltétel nélkül megbízni, a saját kezünkben viszont egy idő után érdemes. Nem olyan nehéz jó tortát készíteni, csak ismerni kell az alapokat. A piskótától a házi túró rudiig.

teljes cikk

Gasztronómia - 2012. - 3. évf. 8. szám

Legalább a konyhában legyen meleg

Egy sűrű levesnek vagy egy édes süteménynek komoly szerepe lehet abban, hogy jobban érezzük magunkat a fagyos évszakban. Női magazinos „fordulattal” szólva: a léleknek is szüksége van arra, hogy a testtel együtt átmelegedjen. Gasztronómiai rovatunk mostani részében olyan ételeket veszünk sorra, amik kellemesebbé teszik a ködös, hideg napokat.

teljes cikk

Gasztronómia - 2012. - 3. évf. 7. szám

Kenyérsütés otthon

Szánalmas állapotok uralkodnak a hazai pékárupiacon – az országos üzletláncokban szinte képtelenség egy kiló jófajta (értsd: nem romlik meg másnapra) fehér kenyérhez jutni, az áruira valamit is adó delikát üzlet pedig sajnos nincs minden sarkon. A legegyszerűbb megoldás, ha otthon sütjük a kenyeret.

teljes cikk

Gasztronómia - 2012. - 3. évf. 6. szám.

Életre kelti a fogásokat

Az utóbbi években divatossá vált a főzés, és kevés egészségesebb divatot lehet elképzelni, amivel kellemesebbé tehetjük az életünket. Az önjelölt séfek és a hivatásos, profi szakemberek ellepték az internetet, a gasztroblogok ontják magukból a recepteket, amikből egyvalami sosem marad ki: az alaplé. De miért olyan fontos ez?

teljes cikk

 

hirdetés