Ez + Az - 2013. - 4. évf. 8. szám

Mindenki ült már Ikarus buszon

Mint névadója, a görög mitológiabeli Ikarosz, a mi Ikarusunk is szárnyalt, majd szárnyai megolvadtak és a mélybe zuhant. A cikkünk a magyar ipar egyik legnépszerűbb, világsikerre is szert tett márkájának történetét mutatja be.

teljes cikk

Ez + Az - 2013. - 4. évf. 7. szám

„Egy szál gyufa is elveszti fejét”

„Egy szál gyufa is elveszti fejét, a példából ő sem tanul...” – szólt több mint száz évvel az Irinyi János féle gyufa feltalálása után az ismert Koós sláger. Cikkünkben leírjuk, hogyan jutott el az emberiség az 500-as évek Kínájában használt gyufától napjaink biztonsági gyufájáig.

teljes cikk

Ez + Az - 2013. - 4. évf. 6. szám

Thomas Harris - A bárányok hallgatnak

A thriller médiuma nem a könyv: gyakran még a műfaj klasszikusai közé tartozó filmek is silány regények alapján születnek, és csak a forgatókönyvíróknak, rendezőknek és színészeknek köszönhetően válnak emlékezetessé. A bárányok hallgatnak a kivétel, amely erősíti a szabályt.

teljes cikk

Ez + Az - 2013. - 4. évf. 6. szám

Egy évszázada hódít a cipzár

Első gondolatunk talán az lehet, hogy oly sok más téma lehetne izgalmasabb, mint ez az egyszerű, ámde hihetetlenül praktikus záró kellék. Ám ha jobban belegondolunk, mindenki használja a rutinszerű napi tevékenységei során. Sokszor észre sem vesszük jelenlétét, pedig fontos kiegészítője ruházatunknak, kiegészítőinknek.

teljes cikk

Ez + Az - 2013. - 4. évf. 4. szám

Úgy szép az élet, ha habzik

A szappan történetének legnagyobb részéről csak bizonytalan, néha egymásnak is ellentmondó információink vannak, de az biztos, hogy már közel 5000 éve használja az emberiség. És bár eleinte csak szépítkezési kellék volt, a 19. századra a személyi higiénia legfontosabb eszköze és tömegtermék lett, amit emberek milliárdjai használnak óránkénti rendszerességgel.

teljes cikk

Ez + Az - 2013. - 4. évf. 4. szám

Salman Rushdie: Szégyen

A bombayi születésű brit író, Salman Rushdie sikereiben biztosan szerepet játszanak a személyét övező botrányok, és az is, hogy nyugaton egyszerűen illik szeretni. Ettől még azonban egy tényleg briliánsan és olvasmányosan író szerzőről beszélünk, amit Szégyen című, idén harmincéves regénye is kitűnően bizonyít.

teljes cikk

Ez + Az - 2013. - 4. évf. 3. szám

Zoran Drvenkar: Halálos ajtó

A szlovén származású, de hároméves kora óta Németországban élő Zoran Drvenkar gyerekkönyvek írójaként vált ismertté, első felnőtteknek szóló regénye azonban korántsem mese. És bár elsőre úgy tűnhet, nem is egyszerű krimi vagy thriller, pedig szinte mindenki annak nevezi.

teljes cikk

Ez + Az - 2013. - 4. évf. 3. szám

Press Play on tape

Bár csaknem húsz éve csődbe ment, a világ pedig tovább rohant, a Commodore cég nélkül egészen más lenne a számítástechnika mai arca. Több generáció kedvenc számítógépeire emlékezünk.

teljes cikk

Ez + Az - 2013. - 4. évf. 2. szám

Eltolt templom

Budapesten, az Erzsébet híd lábánál fekvő Belvárosi templomot a köznyelv csak úgy ismeri, az eltolt templom. A városi legenda szerint a dunai átkelő építésekor az épület útban volt, ezért görgőkre helyezték és elmozdították. Utánajártunk, hogy igaz-e a szóbeszéd, ám nyomozásunkkor egyéb kincsekre, rejtélyekre, megdöbbentő történetekre is rábukkantunk a templom története kapcsán.

teljes cikk

Ez + Az - 2013. - 4. évf. 1. szám

Pajzánság és perverzió rendőri felügyelettel

A bordélyok aranykora Európa-szerte, így Magyarországon is a 19. század második felére és a 20. század elejére tehető. A legális prostitúció érája sok szempontból igéző és romantikus időszaknak tűnik, de valójában igen ellentmondásos világot teremtett.

teljes cikk

Ez + Az - 2013. - 4. évf. 1. szám

Személyesebb, ha kézzel írunk szeretteinknek!

Egyre inkább kimegy a divatból, hogy képeslapot küldünk szeretteinknek. Pedig régen, főként az ünnepek közeledtével, mindenkinek illett beszereznie elegendő mennyiséget belőlük a postán, hogy aztán elküldhessük őket. Ma már inkább a telefon és az internet segítségével köszöntjük számos alkalommal ismerőseinket, rokonainkat. Ennek ellenére – főleg turista negyedekben – még mindig jól fogynak a képeslapok a vásárlók körében. S hogy mire használják őket, ha nem küldik el? Talán elteszik emlékbe.

teljes cikk

Ez + Az - 2013. - 4. évf. 1. szám

Agnès Desarthe: Egy titok, ami nem számít

Hogyan lesz hat átlagember életéből elegánsan sejtelmes regény? A megfelelő író kezében játszi könnyedséggel: ha a francia Agnès Desarthe félrehúzza a hétköznapok kulisszáit, tökéletesen magától értetődőnek tűnik, hogy a banalitások mögött micsoda misztikum bújik meg.

teljes cikk

Ez + Az - 2012. - 3. évf. 8. szám

Bárkiből lehet néhány nap alatt rajzművész

Hogyan tanulhatna meg az ember begyöpösödött felnőtt fejjel, pár nap alatt rajzolni, ha annak idején fogékony gyerekként, évek alatt sem volt rá képes? Eleve rossz a kérdés is – mondják néhányan –, mert rajzolni mindannyian tudunk, csakhogy az iskolában ezt a készséget mélyen eltemetik bennünk. Felszínre hozni viszont még így sem nehéz, csupán hagyni kell működni a jobb agyféltekénket.

teljes cikk

Ez + Az - 2012. - 3. évf. 8. szám

Az ünnepi diszkófénytől az alumínium hópelyhekig

Kis túlzással mondhatjuk, hogy a karácsonyfa díszítésnek komplett iskolái léteznek. Mi most a retróvonalon vizsgálódunk: a régi idők klasszikus díszeit idézzük fel.

teljes cikk

Ez + Az - 2012. - 3. évf. 7. szám

„Ma szentelé föl a komoly hit, s vidám zenével körmenet”

Hidak nélkül bármely folyó köré épült nagyváros életképtelenné válna, Budapest azonban még ennél is különlegesebb eset, hiszen Budapest sem lenne, ha két részét nem kötnék össze átkelők. A magyar főváros hídjainak regényes történetén pillantunk végig.

teljes cikk

Ez + Az - 2012. - 3. évf. 7. szám

Bret Easton Ellis: Amerikai Psycho

Patrick Batemannek két énje van: az egyik egy 27 éves, gazdag, sármos befektetési bankár a Wall Streetről, akinek élete – melynek 3 évét gondos részletességgel, jelen időben mesél el saját maga az olvasónak – egyszerűen szólva irigylésre méltó. Hogy miért?

teljes cikk

Ez + Az - 2012. - 3. évf. 6. szám.

Kik azok a bakterek?

Talán a bakterokról mindenkinek az Indul a bakterház című film és Bendegúz jut eszébe. Ez alapján nem is gondolnánk, hogy milyen felelősségteljes munkát végeznek a bakterek, illetve hivatalos elnevezéssel a váltókezelők.

teljes cikk

Ez + Az - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Carlos Ruiz Zafón – A szél árnyéka

A szél árnyéka a spanyol irodalom legnagyobb világsikere. Több mint 40 nyelvre lefordítva, több mint 40 országban kiadva és több mint 6 millió eladott példány. Egy könyv, amit nem érdemes kihagyni.

teljes cikk

Ez + Az - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Ha békét akarsz, készülj az olimpiára!

Ez volt a XII. olimpia jelmondata. Azaz, lett volna. Ennek az olimpiának, az 1940-esnek a rendezési jogát Japán, pontosabban Tokió kapta meg, ám a közvélemény nyomására, miszerint háborús országban (kitört a japán–kínai háború) nem lehet olimpiát rendezni elvesztette ezt a lehetőséget.

teljes cikk

Ez + Az - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Állati ötlet

Kutyák számára készít süteményeket és tortákat egy magyar vállalkozó. A termék valamennyi összetevője emberi fogyasztásra is alkalmas, de az ötletgazda jogi okokból mégsem kínálhatja termékeit a család asztalára. A receptek megalkotásakor a kutyák szervezetének tápanyagszükségleteit vették figyelembe, ezért az „édességek” nem tartalmaznak cukrot vagy kakaóport.

teljes cikk

Ez + Az - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Felszedett szemek

A harisnya története a zoknival kezdődött. Sokáig gyakorlatilag nem is vált külön a két lábbeli „evolúciója”, mára azonban a harisnya szuverén, az összhatást döntően befolyásoló ruhanemű lett.

teljes cikk

Ez + Az - 2012. - 3. évf. 4. szám.

A puskázás fortélyai

Valljuk be, alig akad köztünk olyan, aki diákkorában legalább egyszer ne puskázott volna. Eme iskolai tevékenységről széleskörű társadalmi vita folyik, nemcsak elméleteket, de szinte már kész filozófiát alkotnak róla a hozzászólók. Egyesek ezt továbbra is csalásnak, tisztességtelen előnyszerzésnek minősítik, míg mások megengedőbbek: pusztán diákcsínynek, az iskolai lét természetes velejárójának tartják.

teljes cikk

Ez + Az - 2012. - 3. évf. 3. szám

Pénzért fuvaroztak már az ókorban is

Eljutni valahova városon belül vagy azon kívül sem volt mindig egyszerű feladat. Pláne, ha valakinek nem volt lova vagy saját járműve. Márpedig ha ez így van, nyilvánvaló, hogy ebben is hamar megtalálták az üzleti lehetőséget azok, akik rendelkeztek kocsival. Noha ez a foglalkozásnév az ókorban még nem létezett, de voltaképpen már akkor megjelentek az első taxisok.

teljes cikk

Ez + Az - 2012. - 3. évf. 2. szám

Lépésről-lépésre

A kínaiak szerint az életben két fontos dolog van: egy jó ágy és egy pár cipő. Egy angolszász – újkeletűbb – mondás pedig úgy tartja, egy cipő is megváltoztathatja az ember életét (és aki nem hiszi, kérdezze csak meg Hamupipőkét). A lábbelik története gyakorlatilag egybeforrt az emberiség történetével.

teljes cikk

 

hirdetés