Egészség - 2013. - 4. évf. 8. szám

Jó cipőben jobban jár!

Járás közben a láb viseli az emberi test egész súlyát. A legkisebb sérülés, vagy rendellenesség súlyos állapotot okozhat. A lábpanaszok nyolcvan százalékának hátterében ma már egyértelműen kimutatható, hogy a kényelmetlen cipő, a láb formájához rosszul alkalmazkodó lábbeli áll.

teljes cikk

Egészség - 2013. - 4. évf. 7. szám

A bőr ellensége

A vörös, vagy viaszfehér, viszkető, hámló tetejű, a bőrön pikkelyszerű foltokban jelentkező, s súlyos szövődményekkel járó psoriasis ma a lakosság mintegy 3 százalékát érinti hazánkban. Sajnos a kór az orvostudomány mai ismeretei szerint nem gyógyítható, a tünetek azonban aránylag jól kezelhetőek.

teljes cikk

Egészség - 2013. - 4. évf. 6. szám

Megelőzhető a mélyvénás trombózis

Hazánkban évente minden kétezredik embernél diagnosztizálnak mélyvénás trombózist, mely az érrendszer egyik leggyakrabban előforduló betegsége. A vérrögképződéssel járó trombózist időben fel kell ismerni, ugyanis a vérrög életveszélyes szövődmények forrása lehet.

teljes cikk

Egészség - 2013. - 4. évf. 4. szám

Elbutulás és életminőség

Meglepően keveset tudunk az időskori demenciáról, annak ellenére, hogy korunk egyik leggyakoribb problémája. Bár napjainkban Magyarországon minden harmadik 80 év feletti idős embert érint, ennek ellenére a demencia ma is stigmát jelent a társadalomban. Izolálja a beteget és sokszor a családtagokat is.

teljes cikk

Egészség - 2013. - 4. évf. 3. szám

„Méltósággal élni, ez a legfontosabb feladat!”

Napjainkban Magyarországon a felmérések szerint mintegy 200 ezer embernél állapítottak meg Alzheimer-kórt. A betegség elsősorban az időskor előrehaladtával jelentkezik szellemi hanyatlás formájában. Ugyan egyelőre nem gyógyítható, de megfelelő terápiával kiválóan lassíthatóak a tünetek.

teljes cikk

Egészség - 2013. - 4. évf. 2. szám

Amikor már a cipő viselése is fájdalmas!

Ha valakinek valaha is benőtt, begyulladt már a körme, nagyon jól tudja, mennyit kell miatta szenvedni. Sokan legtöbbször csak későn jönnek rá arra, miért fáj jó ideje a lábuk a cipőben, miért kellemetlen, ha bármi hozzáér. Amikor azonban már az is kiderült, hogy benőtt a körmünk, akkor kezdődik csak az igazi kalamajka.

teljes cikk

Egészség - 2013. - 4. évf. 1. szám

Hogy aludjunk jól?

Mindenkivel előfordult már, hogy reggel azt mondta: „hú, de rosszul aludtam”. Ennek általában nem is tulajdonítunk nagy jelentőséget. Vannak azonban – a felmérések szerint nem is olyan kevesen – akik kisebb-nagyobb alvásproblémával élnek együtt rövidebb-hosszabb ideig. Egy rossz éjszaka is elég ahhoz, hogy használhatatlanok legyünk másnap. De mit kell tennünk, ha több napja nem tudunk aludni?

teljes cikk

Egészség - 2012. - 3. évf. 8. szám

Az orvostudomány mumusa

A fejfájás az egyik leggyakoribb egészséggel kapcsolatos panasz, egyúttal azonban a legnehezebben definiálható és kezelhető kórképek egyike is. Hogy milyen érzés, azt szinte mindenki megtapasztalja élete folyamán, gyógyítani viszont sokszor lehetetlen – általában a legtöbb, amit tehetünk, hogy fájdalomcsillapítót szedünk, és örülünk, ha elmúlik.

teljes cikk

Egészség - 2012. - 3. évf. 7. szám

Allergia és intolerancia

Gyakran puffadt a hasa? Sokszor kínozza migrén? Rosszul alszik? Netán pattanásos, vagy éppenséggel száraz a bőre? A tüneteknek érdemes utánajárni, mert akár ételérzékenység is lehet a háttérben! A szakemberek szerint egyre növekszik azoknak a száma, akiknek a szervezete valamilyen táplálékféleséggel szemben intoleráns. Ezzel együtt az allergiások száma is egyre növekszik.

teljes cikk

Egészség - 2012. - 3. évf. 6. szám.

Valóban örökre elfelejthetjük a szemüveget?

Manapság egyre többet hallani a lézeres szemműtétekről. Sokan azonban nem ismerik ennek a beavatkozásnak a részleteit, és félnek, vagy egyáltalán nem hiszik el, hogy szemüveg nélkül is lehet élni a 21. században.

teljes cikk

Egészség - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Mikor fordul szemészhez az ember?

Talán szemészetre járunk a legkevesebb alkalommal, ha nincs baja igazán a szemünknek. Pedig negyven éves kor felett még akkor is javasolt mindenkinek részletes szemészeti szűrővizsgálatra elmennie, akinek nincs semmilyen panasza. Több olyan betegségre is fény derülhet ennek során, amit még időben meg lehet gyógyítani, illetve lelassítani a folyamatot.

teljes cikk

Egészség - 2012. - 3. évf. 4. szám.

A pelenkakiütéstől a pattanásokig

A gyermekeknek más a bőre, mint a felnőtteknek, így értelemszerűen a betegségeik is más jellegűek ? emelte ki Dr. Boér Nóra bőrgyógyász. A szakorvost az MMM Magazin a gyermek- és kamaszkori bőrbetegségekről kérdezte meg. Mint lapunknak kifejtette, a kicsiknek sokkal puhább a bőre, nagyobb a víztartalma, ami hólyagképződésre hajlamosít. Ezen kívül még nem alakult ki teljesen az immunrendszerük, ami ugyanis csak körülbelül 10 éves korra éri el a felnőttkori állapotot. Emiatt pedig hajlamosabbak a bakteriális, a gombás és a vírusfertőzésekre.

teljes cikk

Egészség - 2012. - 3. évf. 3. szám

A leggyakoribb bőrproblémák és kezelésük

Sokan mondják, hogy a bőrgyógyászat nem egy különálló orvosi szakág, mert a bőrön jelentkező tünetek valójában belgyógyászati betegségek kivetülései. Ez azonban csak a bőrelváltozások kisebbik részére igaz. Számos fertőző – vírusos, bakteriális vagy gombás – betegség ugyanis nem belső eredetű.

teljes cikk

Egészség - 2012. - 3. évf. 2. szám

Fejfájósok, figyelem!

Szinte minden embernek fájt már a feje életében. Ilyenkor általában rögtön valamilyen fájdalomcsillapító gyógyszert veszünk be, s megadóan várjuk, hogy szűnjön a fájdalom. Ha pedig a fejfájás krónikussá, azaz ismétlődővé válik, tanácsos orvoshoz fordulni, hogy kiderüljön a fájdalom oka, mert a betegség kezelésével végleg megszabadulhatunk a folyton visszatérő gyötrelemtől.

teljes cikk

Egészség - 2012. - 3. évf. 2. szám

Ha tűrhetetlen a fájdalom…

A klasszikus gerincsérv a leggyakoribb olyan betegség, amelynél sok esetben csak a műtét jelent megoldást. Mint Dr. Bors István ortopéd-traumatológus szakorvos, az Országos Gerincgyógyászati Központ orvosa lapunknak elmondta, a gerincsérv két fő panasszal járhat: derékfájással, illetve az alsó végtagba lesugárzó, isiászszerű lábfájással, zsibbadással.

teljes cikk

 

hirdetés