Barangoló - 2013. - 4. évf. 8. szám

A Születés templomától a Magyar Mikulásig

Karácsonyhoz közeledvén lélekben kicsit a Szentföldön is vagyunk. A júdeai Betlehem apró falu volt Krisztus születésének idején, mára azonban a világ egyik legjelentősebb zarándokhelye, a négy nagy világvallás megszentelt helyszíne.

teljes cikk

Barangoló - 2013. - 4. évf. 7. szám

Hidegen fújtak a szelek...

Győrt elhagyván Bécs felé autózva, a pálya két oldalát immár nem magasfigyelők szegélyezik, nyoma sincs elektromos jelzőrendszernek, szögesdrótkerítésnek. Helyette csendben forognak a szélkerekek; égi lapátjaik szorgosan fogják igába a szél erejét.

teljes cikk

Barangoló - 2013. - 4. évf. 6. szám

A matyók földjéről a lengyel vajdaságba

Mezőkövesdet nemcsak a lengyel-magyar barátság okán lehet összehozni Sziléziával, hanem testvérvárosi kapcsolatai miatt is. Utazásunkkal egy csendes magyar kisvárosból, a matyók fővárosából nyitunk ajtót egy hatalmas, mély hagyományokkal rendelkező európai régióra. Elsősorban ennek az ősi hagyománynak a tisztelete az, amely összeköti a két területet.

teljes cikk

Barangoló - 2013. - 4. évf. 4. szám

Az Alföldről a Keleti-Kárpátok gerincéig!

Egyik sem létezhet igazán a másik nélkül. A büszke hegyek, a szerény és sokszínű síkságok nélkül. De a Hortobágynak, akárcsak a Hargitának mély, sajátos varázsa van. Titkokat, meséket, történeteket rejtenek ezek a vidékek is. Korok, korszakok tanúi, ahol ember és természet a mai napig szoros közelségben él egymással.

teljes cikk

Barangoló - 2013. - 4. évf. 3. szám

Az antik világ nyomában

Az ókori rómaiak minden provinciájukba el akarták vinni fővárosuk hangulatát. Nem volt ez másképp Pannónia és Gallia esetében sem, ahol az antik kultúra nyomai mára a mindennapok látványelemévé váltak. E két terület központja Aquincum és Lyon (az egykori Lugdunum) sok szempontból hasonlít egymásra. Bár minden út Rómába vezet, képzeletben barangoljunk el a Duna-parti Óbudától a Rhône és a Saône folyók összefolyásánál fekvő Lyonig, ami egyszersmind a francia gasztronómia centruma is.

teljes cikk

Barangoló - 2013. - 4. évf. 2. szám

Nyugati gyepűtől a keleti végekig

Magyarországon a Kárpátok hangulatát sokan a hegyeink között, a Bükkben, a Mátrában vagy éppen a Zempléni-hegységben kirándulva lelik meg. De egyre többen vannak, akik szerint a Székelyföld, Gyimes vagy éppen Moldva miliőjét az Őrségben lehet megtalálni. Az érzés nem véletlen, hiszen a hasonlóságnak történelmi okai vannak.

teljes cikk

Barangoló - 2013. - 4. évf. 1. szám

Forró pillanatok

Világszerte egyre nagyobb a gyógyfürdők népszerűsége, és a trend győztesei közt ott van Magyarország is, hiszen hazánk területén rengeteg a forrás. Manapság már mintegy 1200 kutat tartanak számon, és több mint negyven településen körülbelül százötven gyógyfürdő működik – nem túlzás tehát azt állítani, hogy igazi nagyhatalom vagyunk ezen a téren.

teljes cikk

Barangoló - 2012. - 3. évf. 8. szám

Hegyen-völgyön nem csak síelni lehet

Télvíz idején sokan indulnak síelni belföldre és külföldre egyaránt. A Mátra és a Tátra hegységek kitűnő választás lehet a síelés, túrázás szerelmeseinek. A lenyűgöző szépségű domboldalak, a kellemes vendéglők, minden igényt kielégítő gyógyfürdők és a bájos kis falvak közül válogattunk össze néhányat ebben a cikkben.

teljes cikk

Barangoló - 2012. - 3. évf. 7. szám

Kőben őrzött történelem

Országjárás során úton-útfélen várakba, várromokba botolhatunk. Elődeink elsősorban védekezési célból emeltek olyan masszív épületeket, épületegyütteseket, melyek alkalmasak voltak az őrség elszállásolására és az emberek védelmére. Kezdetben földvárakat építettek, majd a technika fejlődése és az állandó települések létrejöttével tartósabb, erősebb építmények készültek, melyek hatékonyságát bástyák, tornyok növelték.

teljes cikk

Barangoló - 2012. - 3. évf. 6. szám.

Vízesés, pisztráng és kisvasút

Ebben a hónapban belföldön és külföldön is olyan helyeken barangolunk, amelyek fő vonzerejét a kirándulásra alkalmas környezet és a gasztronómia adja. Szilvásváradon egy pisztrángvacsora közben pihenhetjük ki a Fátyol-vízeséshez és a Szalajka-völgybe tett sétát, míg a stájerországi Gamlitz dombjai közt túrázva több tucat parasztgazdaság hidegételeit és borait kóstolhatjuk végig.

teljes cikk

Barangoló - 2012. - 3. évf. 6. szám.

Bortúrák a stájerországi Gamlitzban

Ebben a hónapban belföldön és külföldön is olyan helyeken barangolunk, amelyek fő vonzerejét a kirándulásra alkalmas környezet és a gasztronómia adja. Szilvásváradon egy pisztrángvacsora közben pihenhetjük ki a Fátyol-vízeséshez és a Szalajka-völgybe tett sétát, míg a stájerországi Gamlitz dombjai közt túrázva több tucat parasztgazdaság hidegételeit és borait kóstolhatjuk végig.

teljes cikk

Barangoló - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Sportszeretet és kultúra Barcelonában

Barcelona Spanyolország egyik legnépszerűbb turisztikai célpontja. Az autonóm Katalónia fővárosa alig 120 kilométerre fekszik a Pireneusoktól és a francia határtól. Mivel a Földközi-tenger partján fekszik, fontos kereskedelmi központ, amit mi sem bizonyít jobban, mint a több tucat piaca. Aki nem szeretné elhagyni hazánk területét, mégis nemzetközi vizekre vágyik, annak a sógorokkal közös Fertő-tavat kell meglátogatnia.

teljes cikk

Barangoló - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Domborzatok között húzódnak meg az értékek

Fóti-Somlyó és Csíksomlyó. Két magyar tájegység a határ innenső és túlsó oldalán. Mindkettő egyaránt híres természeti szépségeiről és kulturális értékeiről. A Budapesttől mindössze 25 km-re levő egy legendás sütemény névadója, míg az Erdély szívében, a hegyek között megbúvó másik a világ magyarságának egyik legismertebb találkozóhelye.

teljes cikk

Barangoló - 2012. - 3. évf. 3. szám

Legszegényebb, legszebb, legnagyobb

Kinek jutna eszébe egy szállodában megnyalni a falat? A kérdés egyáltalán nem annyira idétlen, mint amilyennek első olvasásra tűnik. Dél-Amerika egyik festői szépségű országában fekszik a Föld legnagyobb sósivataga, ahol még a hotelt is a helyben bányászott sókőből építették fel. Bolívia, a legek hazája azonban nem csak erről híres.

teljes cikk

Barangoló - 2012. - 3. évf. 3. szám

Hímzés és érsek

Kalocsa neve hallatán sokaknak a paprika és a jellegzetes népművészeti motívumok jutnak eszébe először. Az érseki székhely sok más nevezetességnek is otthont ad. Ilyen az érseki palotán kívül a női börtön, a Tomori Pál Főiskola és a Csajda Fürdő.

teljes cikk

Barangoló - 2012. - 3. évf. 2. szám

Pécs Magyarország kulturális fővárosa volt

Pécs Magyarország ötödik legnagyobb városa. A baranyai megyeszékhelyet 2010-ben a kultúra fővárosának választották. Ez is azt igazolja, hogy a település nemcsak történelmi jelentőséggel bír, hanem jelenleg is fontos szerepet kap a kulturális életben.

teljes cikk

Barangoló - 2012. - 3. évf. 2. szám

Város a víz felett - Velence

Februárban sok magyar utazik Olaszországba, azon belül is Velencébe. Természetesen a farsangot lezáró vigasság, a híres velencei karnevál miatt.

teljes cikk

 

hirdetés