Az ember - 2013. - 4. évf. 8. szám

A mindenes vezető

Bank Tamás azon kevés színművészek egyike, aki a játékot egy időre félretéve most magánszínházat vezet Budapesten. Nem csak a színpadon folyó munkát koordinálja olykor- olykor, de a Játékszín anyagi forrásainak előteremtésében is szerepet vállal. Tizenhat éves kora óta tudja, mit akar, bár szülei más hivatás irányába próbálták terelgetni. Harminc év távlatából viszont kiderült ő választott jól.

teljes cikk

Az ember - 2013. - 4. évf. 7. szám

Hit nélkül sem alkotni sem élni nem lehet

„Abban a világban, amelyben születtem, imádságos harangozással kezdődött a nap, és avval is ért véget. A családok gazdagságát nyolc-tíz-tizenkét gyermek jelentette.” Petrás Mária keramikus iparművész, népdalénekes ezekkel a gondolatokkal kezdi hitvallását. E két mondat árulkodik arról, hogy a művésznő számára mi is a legfontosabb, mi az, ami meghatározza munkáját és életét.

teljes cikk

Az ember - 2013. - 4. évf. 6. szám

Nem álmodott csillagokkal

Gyermekkorában nemhogy űrhajósnak, de még vadászpilótának sem készült. Abban a nyírségi kis faluban, Gyulaházán, ahol született, ilyesmiről álmodni sem mertek. Mint a vele egykorú gyerekek, Farkas Bertalan is megszállottan szerette a futballt, focista akart lenni.

teljes cikk

Az ember - 2013. - 4. évf. 6. szám

A számok és a botkormány bűvöletében

Léteznek olyan különleges emberek, akik egyszerre több, látszólag egymástól távol álló hivatásnak is képesek eleget tenni. Céljaikat, álmaikat kemény, de kitartó munkával tudják elérni az élet különböző területein. Villányi-Kollár Dusán is ennek a szűken értelmezett „csoportnak” a tagja, aki nemzetközi adószakértő, és egyben vezető pilótája az általa életre hívott kis légitársaságnak, az Alitasnak.

teljes cikk

Az ember - 2013. - 4. évf. 4. szám

„Úgysem hagyom abba soha”

A napokban ünnepelte nyolcvanötödik születésnapját hazánk egyik leghosszabb ideje aktív és egyben legsikeresebb énekesnője, Kovács Erzsi. A Tűzpiros virág és a Rejtély legendás előadóját néhány héttel korábban kerestük fel, hogy regényes pályafutásáról kérdezzük.

teljes cikk

Az ember - 2013. - 4. évf. 3. szám

Megharcoltam azért, aki vagyok!

Novák Angéla előadóművész már fiatal korától tudta, hogy hiába született férfi testben, ő valójában nőként akar élni. Huszonnégy éves volt, amikor átesett az átalakító műtéten, és ma már gyönyörű nőként éli mindennapjait. A teljes boldogságra azonban még nem talált rá, minden álma, hogy egy gyermek édesanyja lehessen.

teljes cikk

Az ember - 2013. - 4. évf. 2. szám

Felelet dallamokkal és számokkal

A Fővárosi Művelődési Házban (FMH) tartott gyermek-táncházon találkoztunk Sipos Mihállyal, a Muzsikás együttes prímásával. Misi amellett, hogy kiváló és világhírű hegedűs, civilben sokáig matematikusként dolgozott az MTA Matematikai Kutatóintézetében. A két foglalkozás egyáltalán nem áll távol egymástól, sőt erősíti egymást. A természettudományos szemléletű kutatás, a művészi lelkület a zenészben ugyanarra a kérdésre ad magyarázatot más-más szemszögből: milyen is a világ.

teljes cikk

Az ember - 2013. - 4. évf. 1. szám

„A határait mindenki maga húzza meg”

Az öntörvényűség és a szilajság a mai világban nem életképes – állítja Varga Krisztina, aki annak idején, a hetvenes években a művészetet és az anyaságot tette mérlegre. Bár ez utóbbit nem szokás pályának tekinteni, de hogy igazi életfeladat, ahhoz kétség sem férhet.

teljes cikk

Az ember - 2012. - 3. évf. 7. szám

Öntörvényű és elemi erejű

Grandpierre Atilla számtalan dologgal foglalkozik: csillagász és zenész, kutat, tudományos műveket és verseket ír, előadásokat tart és koncerteket ad, de szerteágazó tevékenysége nagyon is egylényegű. Ahogyan felismerései szerint az egész világegyetem és az élet is.

teljes cikk

Az ember - 2012. - 3. évf. 6. szám.

'Minden városnak van sötét oldala'

A bűnügyeket a bezárt könyvtárszobából a modern nagyvárosok 'aljas utcáira' kihelyező hard-boiled krimik klasszikus helyszíne az Egyesült Államok, születése óta azonban a műfaj sokfelé elkalandozott.

teljes cikk

Az ember - 2012. - 3. évf. 5. szám.

Luxusiparból a noviciátusba

Kiss Ulrich jezsuita szerzetes fiatalon még egyáltalán nem arról álmodozott, hogy Isten igéjét hirdesse. Németországban nevelkedett diplomata szülők gyermekeként, majd marketinget tanult az egyetemen. Tudását többek között az egyik vezető luxus-kozmetikumokat gyártó és forgalmazó cégnél kamatoztatta. A teljes boldogságot a kiemelt fizetése nem hozta meg számára, ezért túl a negyedik X-en felvételét kérte a rendbe. Jelenleg is a Zsigmond Király Főiskolán tanít, illetve vállalkozók számára tart kurzusokat a sikeres menedzselésről.

teljes cikk

Az ember - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Szívvel lélekkel dolgozik évtizedek óta

>Az utolsó mohikánnak nevezi magát szakmájában Pető Lajos úr, aki mondhatni a Wesselényi utcai üzletbe született. Édesapja is cipészmester volt, családi vállalkozásuk 1921 óta működik. Már négyévesen a boltban játszott, úgyhogy nem is volt kérdés, milyen szakmát válasszon.

teljes cikk

Az ember - 2012. - 3. évf. 3. szám

A pszichológusok közt rocker, a rockerek közt agyas ember

Ha úgy tetszik, az alábbiakban egy rockzenésszel beszélgetünk Freudról és a hermeneutika kiemelkedő alakjáról, Gadamerről, ha meg úgy, akkor egy pszichológussal John Lennonról és a skandináv garázsrock jeles képviselőjéről, Nicke Anderssonról.

teljes cikk

Az ember - 2012. - 3. évf. 2. szám

Az ezeracrú Somló

Artista, zenész, zeneszerző, jogász, aki ha újrakezdhetné, orvos lenne. Az MMM Magazin Somló Tamással közösen megpróbálta végigvenni a művész kalandokban bővelkedő életének legfőbb állomásait, amelyben többször is a nők hozták a fordulatot.

teljes cikk

 

hirdetés