Aktuális - 2013. - 4. évf. 8. szám

Ó, szép fenyő...

Egyre közeledik a legszentebb és legbensőségesebb ünnepünk. Eljön a kicsik és nagyok által egyaránt várva várt nap. Mint minden ünnepünknek, ennek is megvannak a maga jelképei.

teljes cikk

Aktuális - 2013. - 4. évf. 7. szám

Változások diákoknak és szülőknek

Elkezdődött az első teljes tanév az iskolák államosítása, központosítása óta. Az új közoktatási törvény számtalan dolgot átírt, felülírt. Alapjában véve egy szigorúbb, kötöttebb iskolarendszert vezetett be mind a pedagógusok, mind a diákok és szüleik számára. Cikkünkben a két felet érintő jogszabály által előírt változásokat mutatjuk be.

teljes cikk

Aktuális - 2013. - 4. évf. 6. szám

Kövek alatt nőtt fű vagyok

Szilaj, vad, zárt, csendes. Gárdonyi Géza ellentmondásosnak tűnő természete végigkísérte életét és meghatározta irodalmi világát. Az egri magányba elvonuló Gárdonyi idén lenne százötven éves, prózája ma is kivételes figyelmet érdemel a magyar irodalomban.

teljes cikk

Aktuális - 2013. - 4. évf. 4. szám

Korszakokat átívelő fesztivál

Kétség kívül a kilencvenes években elindult Sziget az egyik legsikeresebb és legelőremutatóbb vállalkozás Magyarországon. A hely, ahol mindent szabad, de semmit sem muszáj, hiszen az ember csak átmegy egy keskeny vashídon, és máris egy másik világba lépett.

teljes cikk

Aktuális - 2013. - 4. évf. 3. szám

88 éve köszöntjük az anyukákat

Május első vasárnapja az édesanyáké. Egy kedves vers, egy csokor virág vagy bonbon egyaránt megfelel, a fontos az, hogy az év legszebb hónapjának ezen a vasárnapján ne feledkezzünk meg arról az emberről, akinek az életünket köszönhetjük, és akinek mindig és mindenkor mi leszünk a legfontosabbak!

teljes cikk

Aktuális - 2013. - 4. évf. 3. szám

A megmérettetés ideje

Értelmességi vizsgának nevezték először a középfokú tanulmányokat lezáró érettségit, melynek rendszere alapjaiban csak némileg változott az elmúlt évszázadok során. Az utolsó, az érettségi szerkezetét érintő, s talán eddig a legjelentősebb változtatásokat 2005-ban vezették be Magyarországon. 2014-től újabb változások várhatóak, ugyanis a legtöbb egyetemre már csak emeltszintű érettségivel lehet majd bejutni.

teljes cikk

Aktuális - 2013. - 4. évf. 2. szám

Nő vesszőzve, leöntve!

Kölni, szódásszifon, vödörnyi jéghideg víz – a húsvéti locsolás kellékeit nemrég még mindenki kívülről fújta, akárcsak a locsolóversikéket, vagy rímeket. A népszokás azonban – főleg városi szinten – sokat veszített népszerűségéből. Életben tartását a skanzenek, hagyományőrző körök fontos célkitűzésüknek tekintik.

teljes cikk

Aktuális - 2013. - 4. évf. 1. szám

A hóhányás szigorúan kötelező

Tévhit, hogy a tél csak a családiház-tulajdonosokra ró kötelességeket: a társasházban lakók ugyanúgy felelnek az épület körüli járdák takarításáért és a jégcsapveszély megszüntetéséért. Összegyűjtöttük a teendőket és a lehetőségeket.

teljes cikk

Aktuális - 2012. - 3. évf. 8. szám

Karácsonykor megtudjuk, férjhez megy-e a lányunk

Karácsony a kereszténység második legnagyobb ünnepe. A hívők a Megváltó eljövetelére emlékeznek. Az évszázadok során számos népszokás is kialakult a világ különböző tájain. Ezek nagy része pogány eredetű, mégis jól megférnek a vallással. A nem hívő emberek is tartják ezeket a szokásokat, akik nem Krisztus érkezését, hanem a szeretet ünneplik.

teljes cikk

Aktuális - 2012. - 3. évf. 7. szám

Puskával az állatokért

Aktív természetvédelem. A populáció szabályozása. Az állatok téli etetése. Költséges hobbi. A felsoroltak mindegyike a vadászat jellemzője, holott a fanatikus, és laikus állatvédők nagy része közönséges gyilkosnak tekinti az őzekre, vaddisznókra, nyulakra és egyéb vadra fegyvert emelőket. A vadászok nem az állat életének kioltását tekintik hivatásuknak, hanem az élővilág alaposabb megismerését, és ésszerű hasznosítását, mert a vad a legrégebbi megújuló erőforrás a Földön.

teljes cikk

Aktuális - 2012. - 3. évf. 6. szám.

Már nem sok Kossuth él szerte a világban

Idén 210 éve született Kossuth Lajos. Ebből az alkalomból az ország több helyén is megemlékeztek a híres, egykori kormányzóról. Monok község szervezte a legnagyobb ünnepséget, ahol a számos díszvendég mellett többen megjelentek Kossuth leszármazottjai közül is.

teljes cikk

Aktuális - 2012. - 3. évf. 5. szám.

350 ezer külföldi látogató naponta

Pár évvel ezelőtt, 2005-ben, amikor kiderült, hogy London rendezi az idei olimpiát, hatalmas üdvrivalgás fogadta a hírt. Mostanra azonban már nem biztos, hogy mindenki annyira örült. Sokan ugyanis búcsút inthettek a megszokott hétköznapjaiknak...

teljes cikk

Aktuális - 2012. - 3. évf. 4. szám.

Bűnözők veszélyeztetik a készpénz tekintélyét

Naponta cserélnek gazdát hazánkban a hamisított bankjegyek. A nem eredeti bankjegyek többségét viszonylag könnyű felismerni, de akadnak megtévesztésig kiváló minőségű „utángyártmányok” is. Az áldozattá válás elkerülése érdekében hasznos felvérteznünk magunkat a bankjegyek biztonsági elemeivel kapcsolatos alapismeretekkel.

teljes cikk

Aktuális - 2012. - 3. évf. 3. szám

Egy házban az ellenséggel

Az utóbbi években a sajtóban, a médiában, a közbeszédben egyre gyakrabban találkozunk a családon belüli erőszak fogalmával, aminek hallatán az első, amire asszociálunk az, hogy a férj veri a feleségét.

teljes cikk

Aktuális - 2012. - 3. évf. 2. szám

Keresztény vagy pogány ünnep-e a farsang?

Gyermekeink egyik kedvenc ünnepe kétség kívül a farsangi mulatság, melyen ki-ki jelmezbe öltözik, majd a pajtásaival együtt elfogyaszt némi aprósüteményt. Ma már kevesekben tudatosul ilyenkor, hogy voltaképpen egy pogány eredetű, de aztán a kereszténység által átvett népszokást őriznek.

teljes cikk

 

hirdetés